Почетна » ОКРШАЈ ДАЧИЋА И АМБАСАДЕ САД Исписао је „Косово је Србија“ на новчаници од 100 долара и сада ПРШТЕ КРИТИКЕ

ОКРШАЈ ДАЧИЋА И АМБАСАДЕ САД Исписао је „Косово је Србија“ на новчаници од 100 долара и сада ПРШТЕ КРИТИКЕ

од admin
0 коментар

– Уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, министар Дачић би можда могао да размисли о његовој изјави: „Буди у рату са својим пороцима, у миру са својим суседима“ – наводи се у одговору Амбасаде Сједињених Америчких држава у Београду за РСЕ.

Ставови према овом новом изазову, рођеном на друштвеним мрежама, који је ескалирао укључивањем Дачића – су различити. Чињеница да твитером кружи велики број новчаница на којима је испасано „Косово је Србија“ говори да су многи подржали акцију, али, са друге стране, није мали број критизера.

Суштина критике садржана је у томе да акција са новчаницама делује превише банално и да је у односу на сличне акције Албанаца са Косова – аметерска. Пример је акција „стрејт фром д вудс“ (страигхт фром тхе wоодс) коју су косовски Албанци искористили након изјаве премијерке Србије Ане Брнабић да је разговор са косовским лидерима, који су редом били високопозиционирани у терористичкој ОВК, практично разговор са људима који су „изашли право из шуме“. Од те изјаве косовски Албанци направили су на мрежама промоцију за успешне и виђене појединце из њиховог друштв, која је имала велики одјек, поготово након што су се у њу укључиле стране дипломате, превасходно из земаља спонзора косовске независности.

Многи су мишљења да би сличне акције које треба да послуже за промоцији политичких циљева, идеја и планова наше земље треба да буду садржајније, модерније и ефектније, да покрену најразличитије делове друштва, па и страни фактор, а не само да донесу неку нову пацку. Поготово, када се у њу укључују високи државни функционери.

Дачић је, наиме, када је акција покренута на новчаници од 100 долара написао „Косово је Србија“, на ћирилици и са својим потписом.

Тада је за „Блиц“ објаснио да су га организатори позвали да се прикључи изазову који се води на друштвеним мрежама. Објаснио је и да није имао страни новац, па су му они који су га и замолили за учешће, дали 100 долара да на њима напише поруку. Он је још тада истакао да иако је за писање користио доларе, ова акција нема везе са САД.

– Речи „Косово је Србија“ написао би на свакој новчаници земље која тврди супротно. То је наша државна политика, то стално и говорим, па што не бих и написао – навео је Дачић за „Блиц“.

Након шо је изазов покренут, поставило се и питање кажњивости писања на новчаницама, пре свега на америчким доларима. Како пише РСЕ, уништавање валуте је према закону САД прекршај за који је запрећена новчана казна или затвор до шест месеци, али у случају да се то ради „са намером да се папири од вредности учине неподобним за коришћење“.

У преводу, амерички прописи не забрањују исписивање порука по новчаницама, осим ако новчаница није уништена толико да се не може поново употребити.

У Србији, писање по новчаницама такође није прекршај, али се тако оштећене новчанице сматрају неподобним за оптицај.

Уследила је и поменута пацка америчке амбасаде, али и Дачићев одговор:

И он се, као и Амбасада САД, позвао на Бенџамина Френклина. Појаснио је да поруком „Косово је Србија“ није уништио новчаницу, нити имао намеру да вређа Френклина чији се лик на њој налази, већ да је „поступио у складу са суштинском идејом тог америчког државника, који је имао и мудру поруку да онај ко има стрпљења може имати шта хоће“.

– Србија ће се увек борити против сваке порочне и лажне нарко државе и увек ћемо тежити миру са свим суседима. Србија само никад неће третирати сопствену земљу као суседну као што то неће чинити ни Америка. И као сто то не би чинио ни Бенџамин Френклин. Оно што сам учинио је поштовање универзалног принципа свих признатих држава, па и САД и Србије – одговорио је Дачић.

И. В.  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар