Почетна » САЗНАЈЕМО Ово је РЕШЕЊЕ за отпуштене у јавном сектору

САЗНАЈЕМО Ово је РЕШЕЊЕ за отпуштене у јавном сектору

од admin
0 коментар

Како сазнајемо, ускоро ће бити могуће и да општинска управа и јавна предузећа размењују запослене. Запослени који су вишак у једној општини могу да пређу у другу која има мањак радне снаге.

Списак максималног броја запослених у државним управама и локалним самоуправама показао је да неке општине имају вишак запослених, док неке могу да запосле још радника.

Уместо да општине с вишком радне снаге отпусте те људе, Закон о раду им дозвољава да, уколико општина у близини (до 50 километара) има потребу и могућност да запосли нове раднике, једноставно их преузме. Тако би се уштедео велики новац на отпремнинама.

– У погледу преусмеравања вишка запослених из једне у другу јединицу локалне самоуправе и сада постоји могућност, под одређеним условима, преузимања запослених између јединица локалне самоуправе – наводе у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

У овом Министарству још додају да ће Влада усвојити уредбу којом ће запослени на територији једне општине моћи да прелазе из јавног предузећа у управу и обрнуто, што до сада није било могуће.

– На основу Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, у наредном периоду Влада ће усвојити уредбу о интерном конкурсу којом ће се омогућити прелазак из једног организационог облика у други на територији јединице локалне самоуправе – кажу у овом ресору.

У општинама где има вишка запослених још не разматрају поменуту опцију јер, како кажу, прво морају да израчунају колико људи иде у пензију, а шта је реални вишак. Подсетимо, рационализација јавне управе мора да се спроведе до 2. фебруара 2016. године.

Катарина Благовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар