Почетна » СМЕЊЕН АЛ’ СЕ НЕ СЕЛИ Гашић остаје на Дедињу због безбедности!

СМЕЊЕН АЛ’ СЕ НЕ СЕЛИ Гашић остаје на Дедињу због безбедности!

од admin
0 коментар

Братислав Гашић, смењени министар одбране, задржаће законом дозвољене привилегије све док безбедносне процене буду показивале да има потребе за тим!

Тако ће Гашића наставити да обезбеђују „Кобре“, а до даљег ће остати да живи у резиденцији на Дедињу, сазнаје „Ало!“.

Наиме, бивши министар, који спада у штићене личности, по уредби Владе има право на безбедносну заштиту у трајању од шест месеци, а дуже на основу безбедносних процена и препоруке Бироа за координацију служби безбедности, као и да објекат у којем борави мора да се усклади са безбедносним проценама о угрожености лица. То практично значи да објекти морају да испуњавају одређене услове за ефикасно функционисање обезбеђења и смештај лица који брину о његовој безбедности.

Како сазнајемо, Гашић се након смене својим најближим сарадницима поверио да не жели да остане на Дедињу те да већ разматра када би могао да напусти тај објекат. Међутим, због процена надлежних, он ће се иселити када се процени да је то изводљиво и безбедно.

– Увек сам радио по закону, тако да ћу и по питању даљег коришћења војног објекта поступати искључиво по закону и у складу са безбедносним проценама, а не у свом личном интересу – каже за „Ало!“ Гашић, који је смењен с дужности на седници Скупштине Србије у петак. Као што је и најавио за „Ало!“, његова садашња мисија је да помогне Српској напредној странци у кампањи за предстојеће изборе и већ обилази локалне одборе напредњака.

Пракса да политичар који више није на државној позицији задржи такозване привилегије у Србији је веома честа, па су тако многи претходни функционери били под заштитом више година и остајали да живе у државним објектима све док су безбедносне процене то захтевале.

Радић: Техничко питање

Војни аналитичар Александар Радић истиче за „Ало!“ да је директна заштита бившег министра одбране предвиђена прописима. – Постоји уредба Владе која одређује да има право на заштиту шест месеци после престанка функције. Он у том периоду не мора да користи ту заштиту, има право, али може једнострано да се одрекне заштите – казао је он и додао да је Гашићево исељавање техничко питање и да нема везе са обезбеђењем. – Он мора да напусти резиденцију на Дедињу, где тренутно живи. Сматрам да је то пристојно, ако није директно угрожен. Ипак, треба се сетити да је Србија земља у којој је убијен министар одбране – закључује Радић.

Дао милион за опремање објекта

Занимљиво је да је Гашић средином прошле године сопственим средствима опремио војни објекат, резиденцију у улици Јеврема Грујића. Процене су да је уложио око милион динара, а купио је намештај, белу технику, покућство… Према његовој одлуци, све што је купљено је донирано и остаће у власништву Војске Србије и након његовог одласка са функције министра одбране.

 

(alo)

Можда ти се свиди

Оставите коментар