Почетна » Софтверска решења у пореском сектору непотребно троше време уместо да га штеде

Софтверска решења у пореском сектору непотребно троше време уместо да га штеде

од Жиг Инфо
0 коментар

Министарство финансија Републике Србије обавестило је кориснике Система електронских фактура (СЕФ) да из техничких разлога неће вршити електронско евидентирање претходног пореза. Ови „технички разлози“ значе да нова софтверска решења, која служе за рад запослених у пореској управи, стварају обавезе по којима треба да поступају порески обвезници, а та решења истовремно нису у потпуности ускладјена са пореским прописима (законима, правилницима и уредбама). Због овога се праве беспотребне грешке које коче цео систем рада Пореске управе, како запослених тако и обвезника.

Запослени у Пореској управи се исцрпљују на последицама таквих грешака. Губе драгоцено радно време вршећи разне исправке и за то време не раде свој изворни посао, који им је по систематизацији и опису радног места додељен и прописан. Последично, запослени се не баве својим стручним пословима, за које јесу плаћени, а то је контрола и наплата пореза. Уместо тога рад запослених у пореској управи је посвећен разним исправкама, прекњижавањима, свакодневним извештајима и другим мање битним пословима.

Овај проблем, на који је указано у тексту Александре Булатовић: “Шта се крије иза обавештења Министарства финансија: СЕФ и даље без решења за нове обавезе” (Форбс, 11.10.2024), потврђује наставак лоших пракси наметнутих нетестираним техничко-софтверским решењима у раду пореске управе. Основни узрок овог проблема лежи у томе што ПРОЈЕКТНЕ ЗАДАТКЕ за израду софтвера, који служи за рад пореске управе и пореских обвезника, ЗАДАЈУ програмери, а не искусна стручна лица која раде на пореским и уопште финансијским пословима, нити то чине порески обвезници који су дужни да поступају по таквим задацима.

Ако се, и то само по неки пут, при изради Пројектног задатка и укључе и запослени из Министарства финансија и пореске управе, онда су то обично запослени који немају довољно знања и искуства на тим пословима које је потребно за израду потпуно применљивог пројектног задатка.

Из свих тих разлога редовно се стварају проблеми на које се порески обвезници с правом жале, јер је често врло тешко да се практично примене таква софтверска решења и захтеви који долазе од стране пореске управе, односно државе. Исто ово односи се и на СЕФ.

Наша држава не разуме или још боље рећи не жели да разуме приватни сектор. Надлежни не схватају да због њиховог погрешног поступања, на које смо овде указали, микро и мали порески обвезници, којих има највише, трпе несагледиве последице у свом пословању. Микро и мали порески обвезници, немају довољан капацитет да прате такве захтеве државе. Посао малих предузетника, онај за који су регистровани, за њих је оправдано приоритетан у односу на захтеве које им задаје пореска управа, односно држава. Њихов посао је да стварају профит, од кога сви имају корист, а не да половину свог радног времена и своју пажњу и бригу посвећују недовољно стручним и у реалном пословању нетестираним захтевима које им намеће пореска управа, тј. држава.

Из свега наведеног закључујемо да рад на изради пројектних задатака за софтверска решења треба примерити одговарајућем законском оквиру и поверити најискуснијим и најстручнијим људима који имају вишегодишње искуство на најсложенијим пореским пословима у Пореској управи у првостепеном поступку, уз помоћ исто тако стручних и искусних људи из Министарства финансија. Само на тај начин створиће се резултат повољан и за пореске обвезнике и за запослене у Пореској управи.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар