Почетна » Спремна иницијатива за смену Шапића

Спремна иницијатива за смену Шапића

од Други Пишу
0 коментар

Део опозиције требало би до краја недеље требало да усагласи текст захтева за сазивање посебне седнице београдског парламента на којој ће се расправљати о проблемима у Београду на које Александар Шапић не реагује, сазнаје Нова.рс. Са друге стране, спремна је иницијатива да се гласа о Шапићевој смени са позиције градоначелника Београда.

„Постоје два предлога. Један је да се сазове седница на којој би се гласало за смену градоначелника, а други одржавање седнице на којој би се расправљало о проблемима у Београду. Начелно је договорено да одборници из редова ССП, ДС, НДБГ, НС и ПСГ стану иза оба ова захтева“, каже саговорник Нова.рс.

Према нашим информацијама, НДБГ ради на иницијативи за сазивање посебне седнице на којој би била одржана расправа о загађењу ваздуха у Београду, становању и проблемима са енергентима. Са друге стране, ССП је припремио захтев за смену градоначелника.

Више саговорника опозиције навело је неформално за наш портал да ће све поменуте странке стати иза оба предлога.

На претходном састанку на коме се о овим захтевима разговарало били су присутни и чланови Двери и Новог ДСС, али није извесно да ће они подржати овај предлог.

„Двери су изразиле жељу да подрже, а Нови ДСС је узео предлог у разматрање. Они ће на својим органима странке да заузму став. Какав ће бити, не знамо. Они ће добити допис, па ћемо видети“, наводи извор Нова.рс.

Након подношења поменутих захтева, градска власт има рок од 15 дана да закаже седнице на захтев опозиције.

Иначе, опозиција је одлучила да затражи смену Шапића после само четири месеца проведена на тој функцији. Разлог је то што је мимо закона легализовао надограђени део стана на Бежанијској коси, што је према мишљењу дела неприхватљиво и довољно за смену.

Наиме, Општина Нови Београд је незаконито озаконила (легализовала) нелегално дограђени објекат у власништву градоначелника Београда Александра Шапића на Бежанијској коси, иако нису били испуњени законски услови да се тај објекат озакони, показују документа која је прикупио БИРН.

“Крајем јула ове године, нешто више од месец дана након што је постао градоначелник Београда (20. јуна 2022), Александар Шапић је добио решење општине Нови Београд којим се озакоњује објекат на Бежанијској коси – седмособни стан од 340 квадрата корисне површине (односно, 403 квадрата бруто развијене грађевинске површине). Општина је донела ово решење упркос чињеници да објекат којег је озаконила, у овом облику и овим габаритима није постојао на сателитском снимку Републичког геодетског завода из 2015. године, што је основни предуслов да нелегално изграђени објекти уопште уђу у процедуру за озакоњење, према Закону о озакоњењу објеката”, писао је БИРН и приложио документацију, слике објекта пре и после доградње, фотографије Репибличког геодетског завода из 2015…

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар