– ИД ће покушати да искористи погодно тле на Западном Балкану, који је и даље нестабилан, у којем су још снажни сепаратистички покрети, где се још сања о тзв. Великој Албанији, где јачају сепаратистичке тежње у Македонији и све су већи проблеми у функционисању БиХ. Питање је само када ће се и како сепаратистички покрети повезати са идејама и борцима ИД – каже генерал Стојановић.

Србија, према његовим речима, хитно мора да реши четири ургентна проблема:

– Морамо да формирамо јединствену базу података о потенцијалним терористима, коју сада немамо. Свака служба, МУП, БИА, ВОА и ВБА, имају своју интерну базу. Требало би да донесемо што пре и Стратегију борбе против тероризма, која ће одредити шта су чији задаци. Чека нас и формирање савремено опремљеног јединственог противтерористичког центра. Ако се деси напад, за формирање тог центра биће касно.

Стојановић тврди да је неопходно и законом озваничити обавезу грађана да остављају личне податке када купују СИМ картице. Овако, потенцијални терористи могу да купују на стотине картица, које ће бацати после сваког позива, па ће бити немогуће ући им у траг.

ВЕЉОВИЋ: БЕЗБЕДНА ЗЕМЉА ДИРЕКТОР полиције Милорад Вељовић је у четвртак изјавио да је Србија, упркос повећаном броју миграната, безбедна и да грађани немају разлога за бригу, јер полиција гарантује безбедност. – Чињеница је да оволики број миграната који настављају даље увек носи могућност евентуално нечег што никоме не би било у интересу. Зато ће српска полиција са колегама из Аустрије, Немачке и Мађарске формирати базу података свих миграната, како би имала информације о њима – казао је он.

В. Црњански Спасојевић    Новости