Почетна » Србин с Косова хтео да уђе у С. Македонију са српском личном картом – немогуће

Србин с Косова хтео да уђе у С. Македонију са српском личном картом – немогуће

од Други Пишу
0 коментар

Александар Арсенијевић из ГИ Српски опстанак преко Косова је покушао да оде у Северну Македонију како би проверио да ли личне карте које Србија издаје за грађане на Косову важе на Косову, као што тврди председник Александар Вучић.

Арсенијевић је добио одговор од косовске полиције да не може да пређе.

Он је покушао да пређе административни прелаз Ђенерал Јанковић с личном картом полицијске управе за Косовску Митровицу, која је измештена у Рашки.

„Са овом личном картом нисам могао да пређем прелаз Ђенерал Јанковић јер, како су рекли, документи паралелних институција не важе. Да имам Рашку, Краљево или било коју другу личну карту, могао бих да пређем, али паралелних институција попут ПУ Косовска Митровица, ПУ Пећ, или ПУ Ђаковица немогуће је прећи јер они сматрају да су у питању документа паралелних инстиција које систем не препознаје. Ископирали су ми документа, завели су да сам покушао да пређем и то је то за сада, што значи да ни Борел, ни званични Београд, ни Приштина не поштују договор, нити је ЕУ неки гарант како је нама јавности пренесено“, каже Арсенијевић.

Наиме, претходних дана грађани су се питали да ли ће документа који имају Срби са Косова бити призната на Косову.

У питању су, документа које за Србе са Косова издају Полицијске управе измештене са територије Косова у градовима у централне Србије.

Њихова документа на Косову власти у Приштини сматрају илегалним и са њима не могу јужно од Ибра да се крећу, али је са њима било могуће кретање на прелазима Јариње и Брњак.

Подсећамо, на административним прелазима између централне Србије и Косова почео је да се примењује договор о личним документима по којем ће Срби са Косова и Метохије моћи и даље да путују са српским личним документима, док ће Београд укинути издавање додатних докумената за власнике личних карата које су издале приштинске власти.

На пунктовима који се налазе на административним прелазима постављени су „дисклејмери“, односно обавештења у којима на српском и енглеском језику пише да је коришћење личних карата које је издала Приштина омогућено из „практичних разлога“, односно слободе кретања, и да се не може тумачити као признање једнострано проглашене независности Косова, нити као пристанак Београда на одступање од резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Н1 Београд, Сања Соврлић

Можда ти се свиди

Оставите коментар