Почетна » Строго поверљиво – склопљен тајни уговор о енергетици с Норвежанима

Строго поверљиво – склопљен тајни уговор о енергетици с Норвежанима

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије склопила је почетком септембра тајни уговор с норвешком фирмом „Рyстад Енергy“ о консултантским услугама за енергетски сектор. Уговор с овом фирмом, у који је Нова.рс имала увид, склопљен је директно, без расписивања јавне набавке, а потписао га је министар финансија Синиша Мали. До 15. новембра, како је предвиђено договором, Србија ће норвешкој приватној фирми платити најмање 1,55 милиона долара, и то само за део посла.

Позивајући се на енергетску кризу у Србији, која је ескалирала крајем прошле године након колапса у ЕПС-у, а која је додатно продубљена због рата у Украјини, Влада Србије је донела одлуку да ангажује консултанта за решавање „енергетских изазова“ који чекају нашу земљу. Како пише Нова.рс, уместо расписвања јавне набавке, одлучено је да се, мимо процедура, овај посао повери фирми „Рyстад Енергy“, под образложењем да би у супротном „Република Србија била у обавези да пружи информације које сматра да би њихово откривање штетило битним интересима њене безбедности“.

Документ под називом: „Подршка Републици Србији у решавању тренутне енергетске кризе у изради дугорочне енергетске стратегије за земљу“ у име Владе Србије потписао је министар финансија Синиша Мали.

На овај документ стављена је ознака „строго поверљиво“, као и на закључак, којим је цео посао потврђен и који је Влада Србије у техничком мандату усвојила на седници 1. септембра 2022. године, додаје Нова.рс.

Министарство финансија Владе Републике Србије тада је добило задужење да припреми предлог како да се обезбеде средства за овај посао, а новац ће затим бити исплаћен, како се наводи у тачки 7. закључка, са рачуна Генералног секретаријата Владе.

Занимљиво је да се на крају закључка Владе Србије, у тачки 8, наводи да „овај документ, ради реализације, треба доставити Генералном секретаријату Владе и Министарству финансија, а само ради информисања Министарству рударства и енергетике“, пише Нова.рс.

Вучић говорио већ о Норвежанима

Председник Србије Александар Вучић током боравка у Прагу рекао је да Србија заједно с Норвежанима припрема енергетску стратегију. Најпре је у главном граду Чешке испричао да са Норвешком радимо на енергетици и да закључке доносимо на основну њихових савета. Иако није изнео детаље, јасно је да је реч о фирми „Рyстад Енергy“.

Вучић је овом послу говорио и током свог обраћања нацији у суботу.

„Ево већ 10 дана нисмо увезли мегават струје, захваљујући нашим норвешким пријатељима који нам много помажу“, навео је он. На овај начин шеф српске државе је потврдио да је тајни уговор већ почео да се спроводи, пише Нова.рс.

Шта је уговором предвиђено?

У докуменуту у који је Нова имала увид пише да ће посао ове норвешке фирме бити подељен у пет фаза/модула. Прва фаза предвиђа анализу тренутног стања у енергетском сектору Србије, што би требало да је већ урађено. Друга фаза предвиђа утврђивање „изазова и могућности за Србију у области енергетике у наредне три године“, а након тога почиње трећа фаза која би требало да се заврши за четири године од почетка друге (3- 7). Трећа фаза се односи на тзв. „транзицију енергетског сектора и постављања услова за раст“.

Четврта фаза се бави “перспективама енергетског сектора у Србији до 2050. године”, док пета фаза подразумева наставак подршке ове норвешке фирме у договору с Владом Србије.

Колико ће Србију коштати услуге Норвежана?

За овај посао предвиђена је фиксна накнадна од 1,55 милиона америчких долара за реализацију прве четири фазе до краја октобра. Из компаније „Рyстад Енергy“ описали су детаљно како ће наплаћивати услуге.

„Наша професионална накнада за ангажман биће фиксна накнада од 1,55 милиона америчких долара за сав посао који оба тима обаве за реализацију модула 1 до 4 до краја октобра. Додатни модул с додатним тимовима или рад од 1. новембра предмет су новог плаћања. Професионална накнада укључује целокупно коришћење стручног тима, интерних стручњака и помоћног особља, као и коришћење наших сопствених алата и база података током пројеката. Додатно ћемо наплатити директне трошкове, као што су путовања између Осла и Београда и смештај у Београду. Пројекат ће се фактурисати на две једнаке фактуре, с датумом доспећа 1. октобар и 15. новембар”, наводи се у образложењу.

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар