Почетна » Гоша коначно продата: У име Желвоза фабрику купио Бобан Рајић, власник Новости

Гоша коначно продата: У име Желвоза фабрику купио Бобан Рајић, власник Новости

од admin
0 коментар

 

Рајић за Инсајдер каже да је његова улога да сада организује и покрене рад у фабрици, иако директно није власник фирме Желвоз 026.

„Ја сам власник само компаније Цока из Смедерева, а ми сарађујемо са бројним фирмама, па сам тако по овлашћењу дао понуду за фабрику Гоша. Верујемо да за ову делатност постоји тржиште и да ће Гоша бити успешна прича, као што је то био случај са фабриком железничких возила Желвоз, коју смо купили пре две године“, каже Рајић за Инсајдер.

Он додаје да Гоши одмах може да пребаци послове из Желвоза, али да је фабрика у лошем стању и да ће за нову производњу бити неопходно да обнови изгубљене лиценце.

Бобан Рајић је иначе пре две месеца преко компаније Медиа 026 купио компанију Новости, а до тада је био готово непознат широј јавности. Како је недавно изјавио за БИРН власник је и познате београдске кафане Руски цар. Компанија Цока из које су потекли сви Рајићеви послови, породична је фирма која се бавила пословима малопродаје.

Без обавезе да се у Гоши настави производња

Стечајни управник Аца Митић истиче да је приликом продаје Рајић дао охрабрујућа обећања, да ће модернизовати фабрику и вратити на посао око 300 радника.

„Како је фабрика продата из стечаја преостаје нам само да верујемо купцу на реч, јер њега ништа не обавезује да у фирми из стечаја настави да производи шинска возила“, наглашава Митић.

Ово је иначе била четврта продаја фабрике, а на претходне позиве нико није доставио понуде.

За годину дана цена је пала скоро за три пута, јер је прошлог децембра за куповину Гоше било неопходно издвојити половину процењене вредности, односно 2,8 милиона евра.

И тада су се као потенцијални купци јавили власници фирме Желвоз 026 који су откупили продајну документацију, али нису уплатили обавезни депозит нити дали понуду.

Желвоз 026 се данас води на име Бисерке Станковић. У децембру прошле године Желвоз 026 била је ћерка-фирма компаније Вицторy солутионс из Београда која је основана 2013. године са 1.000 динара, а регистрована је за неспецијализовану трговину на велико.

Ова компанија је у мају 2017. за 163 милиона динара купила смедеревски Желвоз, још једну фирму која се бави ремонтом шинских возила, а која је годинама била у дуговима.

Куповином смедеревске фабрике за ремонт шинских возила Вицторy солутионс је дошао до 20 хектара земље, на којој је око 95.000 квадрата хала и погона, као и опрема и резервни делови.

Месец дана након куповине Желвоза, власници ове фирме су основали ново предузеће, на истој адреси на којој и некадашњи смедеревски ремонтер – Желвоз 026.

Инсајдер: Држава против радника

Сви догађаји у фабрици шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке – од приватизације 2007. до данас – показали су, према истраживању Инсајдера, да радници нису морали да остану без зарада, а држава без више од четири милиона евра пореза, само да су представници надлежних институција радили свој посао.

Фабрика Гоша продата је 2007. словачкој фабрици ЖОС из Трнаве чији је већински власник бизнисмен из Словачке Владимир Пор. Те године Гоша постаје „Извозник године“, међутим, слика савршеног пословања и успешног извоза почела је да се урушава већ 2009, а свака наредна година за Гошу је била све тежа. Од 2014. године Гоша престаје да исплаћује зараде радницима, а држави порезе и доприносе, а резултат свега тога је да је дуг Гоше у новембру 2017, када је проглашен стечај, према радницима и држави износио скоро седам милиона евра.

О томе како је Гоша уништена због немара државе и пословних акробација словачке ЖОС Трнаве, гледајте у емисији Инсајдера „Држава против радника“.

Новац од продаје за раднике и ПИО Фонд

Стечајни управник се нада да од продајне цене могу да се делимично намире повериоци првог реда. Како је прецизирао радници ће добити минималне зараде за период од годину дана пре стечаја, док ће им порези и доприноси у ПИО фонд бити уплаћени за две године пре проглашења стечаја.

 

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар