Почетна » НИН: Вучић склапао партнерство с Азербејџаном, Тешић уговоре с Јерменијом

НИН: Вучић склапао партнерство с Азербејџаном, Тешић уговоре с Јерменијом

од admin
0 коментар

 Тако су односи Србије и Азербејџана, која је једна од шест земаља у свету са којом наша држава има потписане споразуме о стратешком партнерству, доведени у питање, наводи се у новом броју НИН-а.

Последњи сукоби Азербејџана и Јерменије избили су 12. јула 2020, а само пар дана касније, 14. и 15. јула оружје из српских фабрика отпремљено је са нишког аеродрома Константин Велики на аеродром у близини Јеревана, главног града Јерменије.

НИН открива и још 16 летова у 2019. са оружјем из српских фабрика које је са нишког и београдског аеродрома Никола Тесла отпремано до аеродрома код Јеревана.

Према документима у које је НИН имао увид требало је да буде испоручено 142.000 мина различитих калибара и 10 ракета Град од 122 милиметра из фабрике „Крушик“.

Такође, уговорено је и превезено најмање 100 минобацача за мине калибра 120 милиметара из „Прве петолетке“ и три противавионска топа калибра 20 милиметара ознаке М55А4 из „Застава оружја“. Ово оружје предмет је уговора које је Тешићева „Вектура транс“ склопила са Министарством одбране Републике Јерменије 2018.

Док је у мају 2018, како се сам хвалио, председник Александар Вучић добијао почасти у Азербејџану, када је и потписан Акциони план за стратешко парнерство и низ билетарних спорузума, Тешићева „Вектура транс“ је те године само са „Крушиком“ потписала четири уговора за испоруку оружја Јерменији, наводи НИН. Један уговор потписан је пре, а три после његове посете.

Вредност тих уговора била је укупно 5.864.364 евра и 5.315.520 америчких долара.

НИН/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар