Почетна » Бивша амбасадорка: Не постоји ни један разлог због којег би Путин посетио Србију

Бивша амбасадорка: Не постоји ни један разлог због којег би Путин посетио Србију

од admin
0 коментар

 

Курјак је рекла да јавност о томе није ни имала пуно информација, осим оних из кабинета председника Србије Александра Вучића. Иако, како је рекла, „то не значи да му не верујемо, али изостале су информацију зашто Путин долази, који је повод“.

„Ако имате стабилне, пријатељске, традиционалне и корисне односе са неком земљом, онда је природно да се председници често видјају, али не толико често колико је то било измедју Русије и Србије. Када председник неке земље долази у посету то је или нека ванредна ситуација, или неки нови економски, политички или војни пројекат, или је посета редовна, али не сваки час“, рекла је Курјак.

Она је додала да то што се очекивало да ће Путин доћи чим га позову, не значи да ће доћи, али не мора нужно да значи захлађење односа или незадовољство руске стране.

Курјак је објаснила да „обележавање Дана ослободјења Београда није неки разлог за присуство председника једне светске силе“, те да је потпуно другачије кад председник Србије присуствује у Москви Дану победе над фашизмом „због општег значаја тог датума“.

Као највећи проблем Курјак види недостатак јасне спољне политике Србије.

„Ми немамо јасно дефинисан развој земље, шта хоћемо, како, за кога се везујемо, већ се дружимо са свима, а од политике несврстаних коју је водила СФРЈ времена су се много променила. Мислим да то ‘играње на све стране’ није вештина водјења политике, већ тражења спаса, партнера, могућности да нам неко помогне, да економски станемо на ноге, да се можда политички ;дефинишемо“, рекла је Курјак.

Додала је да сматра да сви државници треба да долазе у Србију као највећу земљу на Балкану, али да то не значи да Србија због тих посета мења политику.

„Ако додје француски председник Емануел Макрон, кажу да мењамо политику, ако је наш председник отишао у Америку да тражи помоћ око Косова, онда смо ми напустили ЕУ, а у ствари то су само тумачења јавности јер јасне званичне политике нема“, рекла је Курјак.

Позивајући се на незваничне изворе из дипломатских кругова, лист „Данас“ је објавио да Путин неће посетити Београд у октобру, како је раније најављивано.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар