Почетна » Влада у сенци на 25. рођендан ДС-а

Влада у сенци на 25. рођендан ДС-а

од admin
0 коментар

Уз поруку бирачима да „само због апатије има аутократије”, ДС у београдском Дому омладине обележио четврт века од обнове рада.

„Власт данас штити банке од штедиша и богате од сиромашних, а мере штедње су катастрофалне. Разочарани бирачи: само због апатије има аутократије, покрените се”, рекао је Бојан Пајтић, лидер Демократске странке, на јучерашњој централној прослави 25 година од обнове рада ДС-а.

На свечаности у сали „Американа” београдског Дома омладине, он је пред водством и члановима ДС-а, али и гостима из земље и иностранства, рекао и да се ова партија „више ником неће извињавати”.

– Ја сам се извинио због онога што су неки од нас чинили, али и због онога што никада нико од нас није учинио. Доста је с тим. Наш основни задатак данас је да аутократију преведемо у истински демократски поредак – истакао је Пајтић, додајући да му „не пада на памет да се правда онима што задужују Србију за 195 евра у секунди”.

Поручивши бирачима да треба заједно да раде на „смени актуелне власти”, он је оценио да је „демократија данас сведена на пуки формализам а све институције служе да удовоље вођи и његовом пријатељском и пословном кругу”.

Свако ко мисли да је приватизовао Србију грдно се вара, истакао је Драгољуб Мићуновић, први председник ДС-а и данашњи председник Политичког савета ове странке. Он је навео да ће се ДС „до последњег даха” борити против „диктатуре, цензуре и примитивизма”. Алудирајући на подршку тренутној владајућој коалицији из ЕУ, Мићуновић је критиковао то што „из практичних разлога многи странци тапшу по рамену оне који газе народни суверенитет”.

– Нека нам такви не говоре да немају доказе о цензури, већ нека дођу на једно вече и видеће да исти човек пет сати на десет телевизија шири клевете – био је изричит Мићуновић.

Срђан Миливојевић је актуелну власт упоредио с „коровом који се препознаје по опором мирису вазелина а најбоље се одстрањује оловком на биралишту”. Посредством видео-порука, изјаве подршке упутили су представници словеначких социјалдемократа и Зоран Заев, председник Социјалдемократског савеза Македоније.

Катарина Неђедалова, председница Партије европских социјалиста чији је ДС део, истакла је с бине Дома омладине да „не смемо да заборавимо на проблеме с којима се суочавамо под режимом Александра Вучића”. Она је уједно била први говорник на скупу, који је почео са закашњењем од пола сата. Разлог је то што су званице и после заказаних 16 часова и даље пристизале. Њих су у холу испред „Американе” дочекивали представници врха ДС-а, међу којима и Пајтић и Мићуновић. У овом простору била је приређена и ретроспективна изложба фотографија с грађанских протеста 1996. и 1997, петооктобарских демонстрација, предизборних плаката ДС-а и важних седница и момената у историји ове странке.

Око 16.30, на позив Александре Јерков, портпаролке демократа, чланови председништва странке ушли су у „Американу”. Док су, праћени аплаузом, ишли кроз публику ка бини, с разгласа је пуштена песма „Живети слободно” Ђорђа Балашевића.

Централној свечаности претходила је и седница Главног одбора ДС-а на којој је ова странка обелоданила имена чланова дуго најављиване владе у сенци.

Д. Буквић

—————————————–

Од Фатаха до Радоша Бајића

Водитељ прославе у Дому омладине био је глумац Предраг Ејдус, који је на почетку поздравио све госте, међу којима и представнике социјалистичких партија Мађарске и Француске, али и палестинског Фатаха. Од личности са српске политичке сцене, ту су били Чедомир Јовановић, Весна Пешић, Душан Петровић, Жарко Кораћ…

Позиву су се од представника дипломатског кора одазвали амбасадори и високи представници САД, Велике Британије, Аустрије, Норвешке, Хрватске, Словеније, Словачке, Мађарске, Кине и Грчке.

Међу јавним личностима, у „Американи” су били карикатуриста Предраг Кораксић Коракс, глумци Тихомир Станић, Бранислав Лечић, Гордан Кичић и Зоран Цвијановић, психолог Жарко Требјешанин, историчарка Бранка Прпа, редитељ Радош Бајић, новинари Гордана Суша и Александар Тимофејев, НВО активисткиња Аида Ћоровић и други.

Поједине агенције пренеле су да су на свечаност позвани и бивши председници ДС-а: Борис Тадић, Драган Ђилас и Војислав Коштуница, који се нису појавили.

—————————————–

Ресори у ДС-овој влади у сенци

Бојан Пајтић – премијер

Гордана Чомић – потпредседница владе и ресор одбране

Наташа Вучковић – потпредседница владе и ресор спољних послова

Зоран Лутовац – европске интеграције

Саша Пауновић – државна управа

Драгослав Шумарац – саобраћај

Нађа Хигл – омладина и спорт

Миодраг Стојковић – просвета и наука

Иван Стефановић – привреда

Драган Шутановац – полиција

Момчило Грубач – правда

Јелена Балашевић – култура и информисање

Србољуб Антић – финансије

Нада Драговић – пољопривреда и животна средина

Нада Чемерлић Аџић – здравље

 

(politika)

Можда ти се свиди

Оставите коментар