Почетна » Власт случајем „вешала“ застрашује грађане Србије

Власт случајем „вешала“ застрашује грађане Србије

од admin
0 коментар

Одређивање притвора због ношења макете вешала представља правни преседан у циљу застрашивања грађана који се не слажу са политиком актуелне власти.

Такође, јасно показује снажан утицај извршне власти на тужилаштво и судство, сагласни су саговорници Данаса. Наиме, Виши суд у Београду одредио је, на предлог тужилаштва, притвор до 30 дана С. Г. који је осумњичен да је са још једним малолетником носио вешала на протесту „1 од 5 милиона“ у суботу, 2. фебруара у Београду. Он је првобитно био осумњичен да је починио кривично дело „расна и друга дискриминација“, међутим, из Вишег суда су навели да му се на терет ставља кривично дело угрожавања сигурности.

 
Портпаролка Вишег суда Бојана Станковић је истакла да је судија за претходни поступак донео решење којим је осумњиченом одредио притвор због постојања околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело и да не би утицао на сведоке.
 
Власт је инцидент искористила да оптужи опозицију како позива на „линч, насиље и вешање“, иако су њени лидери одбацили везу са вешалима. То је учинио и Бошко Обрадовић, с обзиром на то да су ухапшени означени као симпатизери Двери.
 
– Није битно да ли су у вези са СНС или са Дверима, већ да ли су то радили по нечијем налогу, а по налогу руководства Двери сигурно нису – истакао је за Данас Обрадовић, који је читав инцидент окарактерисао као „спин из режимске кухиње“. Наш саговорник додаје да није у духу хришћанства носити било каква вешала, али да је цела ствар надувана да би се дискредитовали протести.
 
– Возач Зорана Бабића који је убио жену је пуштен да се брани са слободе а момак је због пластичних вешала добио 30 дана притвора – то значи да ми правну државу немамо, већ да судови раде политички инструисано. Режим ће све учинити да заустави протесте и у томе неће успети јер су грађани решени да промене ову ненормалну власт, што показује и уједињење опозиције која је стала иза предлога Споразума са народом – наглашава Бошко Обрадовић, лидер Двери.
 
Председник Адвокатске коморе Београда Владимир Гајић каже за Данас да се овде ради о правном скандалу у режији власти преко Вишег јавног тужилаштва у Београду и београдског Вишег суда „који очигледно раде као партијски сервис режима“.
 
– Да воде истрагу због тога што је неко носио макету „вешала“ и то третирају као угрожавање сигурности према неодређеном броју непознатих лица је заиста нечувено. То су двоструки аршини, починилац тешког дела против безбедности саобраћаја у којем је једна особа изгубила живот а другој се лекари боре за живот, брани се са слободе, док се лицу које изводи перформанс одређује притвор? То је срамота српског правосуђа – оцењује Гајић. Он додаје да власт, такође преко тужилаштва, банализује кривичне поступке у којима штити починиоце кривичних дела, путем погрешне правне квалификације.
 
– Тако је покушај убиства Борка Стефановића за тужиоца у Крушевцу изазивање нереда на спортској приредби, а покушај убиства новинара Јовановића у Гроцкој изазивање опште опасности. Наравно, овде нема говора о незнању, него су то чисти докази како извршна власт диригује правосуђем – истиче Гајић.
 
Кристина Тодоровић, адвокатица Комитета правника за људска права ЈУКОМ каже за Данас да нису потпуно јасне информације да ли се окривљенима на терет ставља „угрожавање сигурности“ или „расна и друга дискриминација“. У сваком случају, додаје, одређивање притвора је у потпуности неоснована мера и представља застрашивање грађана који на било који начин изражавају политичко мишљење које је супротно од политике актуелне власти.
 
– Како су медији пренели, разлози за одређивање притвора су постојање посебних околности које указују да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело, као и могућност утицања на сведоке. Ови притворски разлози нису применљиви у конкретном случају. Нејасно је најпре које је то дело које би окривљени поновио, а посебно треба имати у виду став европског као и домаћег законодавства да притвор треба да буде мера која се одређује у изузетним случајевима и мора бити сведена на најкраћи могући период – указује Тодоровић. Поред тога, додаје, Европски суд за људска права наводи у више својих одлука да се опасност од понављања кривичног дела мора доказати, а мера мора бити прикладна у светлу околности случаја и посебно прошлости и личности окривљеног.
 
– Имајући у виду ранију неосуђиваност окривљеног, неспорно је да је предметна мера у крајњој линији нецелисходна. Други основ за притвор такође се не може сматрати основаним, будући да сама природа дела које се окривљеном ставља на терет не подразумева сведоке, а такође постоје и снимци догађаја, те нема могућности за утицање на сведоке – истиче Тодоровић. Самим тим, закључује, следи да је реч о политичкој а не правној и законитој одлуци, која у значајној мери ограничава слободу изражавања.
 

Вешала са Меркеловом у слободној продаји

 
Сличан пример са ношењем макета вешала виђен је у Немачкој 2015. у Дрездену, на антимигрантским демонстрацијама. На тамошњим вешалима била је „окачена“ немачка канцеларка Ангела Меркел уз натпис „мама“, што је представљало алузију на њен, према мишљењу демонстраната, исувише благ став према мигрантима. Међутим, не само да нико није ухапшен због ношења вешала, већ се она и данас могу наћи у слободној продаји по цени од 15 евра.
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар