Почетна » Вучић опет обећао изборе, може ли му се веровати: Нико не зна шта чека Београд

Вучић опет обећао изборе, може ли му се веровати: Нико не зна шта чека Београд

Никако да се деси

од Други Пишу
0 коментар

Избора ће бити у марту… Не, у новембру или децембру… Ипак, на пролеће следеће године…Тако председник Србије Александар Вучић најављује, па одлаже ванредне изборе у Србији.

Према његовој последњој изјави, “све изборе” би требало да очекујемо у априлу или мају идуће године, заједно са редовним локалним и покрајинским. Иако је то очекиван и логичан политички потез кад су ванредни парламентрани избори у питању, и даље остаје велики знак питања над београдским изборима. Онима који су обећани још за март месец, али никако да се десе, и где СНС има највише изгледа да изгуби.

Председник Србије Александар Вучић је приликом суботњег гостовања на ТВ Прва изјавио да ће избора бити када опозиција „хоће“ али „више не зна хоће ли они изборе или неће“.

„Гледам да им услишим све жеље“, рекао је Вучић и додао:

“Ако не буде великих жеља и честитки за раније изборе, ићи ћемо на све изборе у априлу, мају, и то је то. Када нам долазе редовно“, рекао је Вучић.

Кад председник каже све изборе, то би требало да значи, уз редовне покрајинске и локалне и ванредне парламентарне и оне дуго тражене београдске.

Међутим, ништа није извесно, јер је Вучић и раније имао оваквих обећања. Њих је најпре давао лидеру ССП Драгану Ђиласу, кад је ванредне београдске изборе обећавао за март или децембар ове године. Спомињала се и јесен (крај септембра, октобар), а сад у игру улази пролеће.

Његов колациони партнер, лидер СПС Ивица Дачић сматра да за ванредним изборима нема потребе.

Дачић је рекао да избори које је Вучић најавио за априли или мај треба да буду редовни, као и да нема разлога за расписивањем ванредних.

“Да ли ће бити других избора поред локалних и покрајинских, то је ствар одлуке Српске напредне странке (СНС)“, навео је Дачић.

Кад је о премијерки реч она је спремна у сваком тренутку да поднесе оставку. Била је спремна и за изборе у децембру.

„Спремна сам и рачунајте да моју оставку имате“, рекла је она током једног обраћања јавности заједно са Вучићем, а након масовних убистава у Младеновцу и Основној школи „Владислав Рибникар“ у којој је малолетни К.К. убио осморо деце и портира школе, а ранио шест особа.

Да ли су избори на пролеће реална опција?

Политиколог Дејан Бурсаћ мисли да ће овог пута заиста бити тако.

“Мислим да ће избора тад бити дефинитивно, из неколико разлога. Пре свега, зато што је свака власт уназад 20 година расписивала ванредне парламентарне или председничке изборе упоредо с локалним. С обзиром на то да нас на пролеће чекају редовни локални и покрајински, верујем да тад можемо да очекујемо и ванредне парламентарне. За ванредне београдске изборе нисам сигуран. Мислим да је за власт и за Вучића сад најједноставније да националним наративом прекрије и локалне изоре, већ да на крилима Вучићеве популарности добије изборе и тамо где би можда СНС изгубила. На тај начин Александар Вучић би предупредио могућу кризу, рецимо око Косова и увођења санкција Русиј, и продужио мандат Владе СНС. Под условом да се ништа епохално не деси до пролећа, па да рејтинг буде доведен под знак питања”, наводи Бурсаћ за Нова.рс.

Кад је реч о томе да ли опозицији одговарају пролећни избори, Бурсаћ каже да није сигуран.

“Да сте ме то питали пре месец, два или три, рекао бих да траже изборе што пре. Међутим, у овом тренутку мислим да грађанској опозицији ванредни парламентарни избори не одговарају баш. Јер, међу њима видимо нове поделе, низ актера који не могу више једни с другима. Питање је шта ће се ту још дешавати. Имали су времена да се припреме за редовне локалне и покрајинске изборе, али нисам сигуран да су то урадили”, закључује Бурсаћ.

 

Јелена Јеловац, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар