Почетна » Кошарка нам је опет добро: Лекција о срећи у Србији која остаје свима за препричавање

Кошарка нам је опет добро: Лекција о срећи у Србији која остаје свима за препричавање

од Други Пишу
0 коментар

Кошарка у Србији није само спорт, већ за многе начин живота

Шта кошарка значи Србији, а шта Србија кошарци? Најбоље смо могли да се уверимо и подсетимо последњих скоро 20 дана.

Кошарка значи Србији много више од игре, има статус једне врсте божанства у народу. Деценијама су ти успеси извор неописиве радости и емоција за памћење.

А, шта Србија значи кошарци – и то смо могли да се уверимо током Мундобаскета. Дошла је наша репрезентација на првенство као неко ко је далеко од круга фаворита, а у недељу ће играти финале са Немачком од 14.40 по српском, односно 20.40 по локалном времену.

Направљено је истинско чудо, јер је ова екипа виђена у финалу само у најлуђим сновима после свих отказа. А ова екипа је показала шта значе борбеност и срчаност када се носи дрес своје земље. Јер, кошарка нам је донела толико радости, васпитавала нас је, расли смо заједно…

И данас, у години када се обележава 100 година кошарке у Србији имамо нешто чиме се поносимо – кошарку и ове момке који су на Филипинима направили чудо о којем ће се још дуго причати.

Зато је Нова.рс у години великог јубилеја, а уочи Мундобаскета, урадила ексклузиван серијал са великанима кошарке – Соња Васић, Божидар Маљковић, Светислав Пешић, Дејан Томашевић, Димитрис Итудис, Марко Гудурић, Жарко Зечевић и Милан Тасић.

Кроз 10 епизода имали сте прилику да чујете невероватне приче, да видите ексклузиван материјал о настанку српске кошарке, приче о њеном самом почетку, развоју, успону, златним тренуцима, легендарним тренерима, 90-им годинама, успесима за памћење кошаркашица, бројним анегдотама, кошарци данас…

У једној од епизода наши великани искрено причају управо о томе – шта кошарка значи Србији, а шта Србија кошарци? И баш су саговорници, између осталих, и они који ових дана пишу историју у Манили.

„Да ли смо ми први спорт у Србији? Из моје перспективе – да. Хајде да имамо неки бенефит из тога за будућност“, рекао је селектор Пешић, док је Марко Гудурић можда и предвидео медаљу:

„Знамо сви како је кад се освоји медаља, и кад се направи дочек, то се памти, ја и то понекад погледам на Јутјубу“.

Зато погледајте једну од епизода Нова.рс серијала „100 година кошарке у Србији„, у видеу на врху текста.

Foto: Starsport

Небојша Тодоровић   Нова спорт

Можда ти се свиди

Оставите коментар