Почетна » Које ћемо звезде гледати на Мундобаскету, а за чије мајсторије ћемо бити ускраћени?

Које ћемо звезде гледати на Мундобаскету, а за чије мајсторије ћемо бити ускраћени?

Списком се позабавио каталонски Мундо Депортиво

од Други Пишу
0 коментар

Остало је још мало мање од месец дана до Светског првенства и већ је познато које ће НБА звезде играти на њему, а које су отказале позив због умора или исцрпљености.

Списком се позабавио каталонски Мундо Депортиво, који је става да ће Србија од свих репрезентација бити највише ослабљена због неиграња Николе Јокића и Василија Мицића.

Много накупљеног беса: Лука Дончић

Лука Дончић је практично прва звезда који је рекао да ће играти на Светском првенству, напоменувши председнику Словеначког кошаркашког савеза Матеју Ерјавцу да иду на медаљу на Мундобаскету.

Бек је овог лета физички радио више него икада, а Светско првенство је прво место на коме жели да свету представи новог Луку Дончића, посебно мотивисан разочарењем на последњем Евробаскету, на којем је Словенија изгубила у четвртфиналу против Пољске, али и сезоном која није била добра у тиму из Тексаса.

Иако се Горан Драгић повукао из репрезентације, бивши играч Реал Мадрида ће имати друштво у тиму у виду НБА шампиона попут Влатка Чанчара.

Ментална исцрпљеност: Никола Јокић

Актуелнии НБА шампион и МВП финала тврди да је психички исцрпљен па е одустао од Светског првенства. Србија је тако изгубила златну прилику да подигне свој први пехар од када се такмичи под овим именом.

Селектор Светислав Пешић неће рачунати ни на Василија Мићића, који је недавно стигао у најбољу лигу на свету и жели да се припреми за све оно што га очекује у Охлахоми.

Иако ће ту бити Богдан Богдановић (кошаркаш Хоукса) и перспективни младић са коме је Ерик Споелстра срећан у Мајамију упркос томе што му прошле сезоне није дао много минута – Никола Јовић, Србија нема много чему да се нада на овом Мундобаскету када се говори о борби за светску титулу.

„Да, али нисам 100 одсто сигуран“: Јанис Адетокумбо

Јанис Адетокумбо, који се налази на списку селектора Грчке Димитриса Итудиса, ће поново бити са својим тимом у зависности од физичке припремљености након операције колена коју је имао летос.

Раном елиминацијом Бакса у првој рунди плеј-офа, Јанис ​​је имао времена да се добро одмори. На списку се налазе и његова браћа Танасис и Алекс, па ако обојица буду у 12 сигурно је да ће и Јанис рећи „да“ Грчкој.

Уз то он ​​жели да помогне Грчкој да освоји прву медаљу на великим такмичењима још од 2009. године и бронзе на Евробаскету у Шпанији.

Најстрашнији у Канади: Џамал Мареј

Јокића неће бити, али ће на Мундобаскету играти његова боља „половина“ Џамал ​​Мареј. Бек Нагетса предводи веома моћни канадски тим, а са још једном суперзвездом као што је Шаи Гилџус-Александер чиниће најбољи плејмејкерски дуо на Светском првенству.

Канада ће моћи да рачуна и на Дилона Брукса, али не и на Ендруа Вигинса. Чинило се да би после овако захтевне сезоне и изласка из повреде Џамал ​​могао да откаже учешће на Мундобаскету, али је заправо био одушевљен позивом јер му се пружила невероватна шанса да освоји прву медаљу са својом репрезентацијом на неком такмичењу.

Прво да разјасни своја осећања: Џоел Ембид

Посебан је случај Џоела Ембида, који неће изостати због класичног одмора већ због неодлучности, пошто још није преломио да ли ће играти за Француску или за САД.

У Француској се и даље надају да ће он изабрати француски тим и тако заиграти за њих на Олимпијским играма у Паризу 2024. године заједно са Руди Гобером и Виктором Вембањамом.

Жеља за осветом Шпанији: Руди Гобер

Троструки најбољи дефанзивац у НБА Руди Гобер није имао сјајну сезону са Тимбервулвсима. Међутим, оно што га највише боли и истовремено покреће је његов лош наступ у финалу прошлогодишњег Евробаскета који је изгубио од Шпаније.

Зато жели да се реваншира „црвеној фурији“ ове јесени и попне се на највиши победнички степеник.

Не може све одједном: Виктор Вембањама

Настављамо са Француском која је овим значајним изостанком још увек веома далеко од идиличног сценарија и освајања Светског првенства.

Виктор Вембањама још није звезда НБА лиге, али се тако према њему сви односе у Француској, а и очекивања су била огромна шта би могао да уради на Светском првенству након што је пропустио Евробаскет прошле године.

Недавно је драфтован као први пик од стране Спарса. Ипак његова идеја је да учествује на Играма, па је нови центар Сан Антонио Спарса одлучио да поднесе оставку како би направио неопходну паузу после неколико веома интензивних месеци у Метрополитану, а она би му омогућила да се физички припреми за своју дебитантску сезону у најбољој лиги на свету.

Сједињене Државе „Б“ су такође застрашујуће: Џејлен Брансон, Ентони Едвардс…

Свако је звезда у Сједињеним Државама чак и ако нема велика имена. И Џејлен Брунсон, као Паоло Банкеро, Микал Бриџис, Ентони Едвардс, свако је у том тиму подједнака звезда.

Амерички тим има толико квалитета да је са сваком поставом коју пошаљу на Мундобаскет – фаворит. У овом случају, Стив Кер води веома млад тим у којем је Боби Портис најстарији са само 28 година.

Сједињене Државе имају обавезу да освоје Светско првенство ако је могуће како би повратиле титулу и број 1 на светској ранг листи коју држи Шпанија.

МВП то не пропушта: Рики Рубио

Не може се не споменути МВП протеклог Светског првенства -Рики Рубио. Шпаније је актуелни светски и европски шампион, и то ће се морати узети у обзир када се буде причало о фаворитима за злато уочи шампионата.

Рики Рубио стиже спреман на првенство, након тешке повреде коју је имао током прошле сезоне у НБА лиги и биће окружен другим НБА играчима као што су Санти Алдама, Усман Гаруба и Хуанчо и Вили Ернангомез, први као новопе;ено поја;ање Панатинаикоса, а други као најсвежије појачање Барсе.

Фокусиран на то да поново буде оно што је обећавао да ће бити: Бен Симонс

Бен Симонс је одавно изгубио статус суперзвезде, што не значи да играч Бруклин Нетса и даље нема таленат и одређено име.

Бивши играч Сиксерса ставиће акценат овог лета на физичку припрему након операције леђа уочи године која би могла да буде његова последња сезона да се врати на шампионске стазе или макар победничкестазе.

Међутим, Аустралија ће такође бити пуна добрих НБА играча као што су бивши играч Партизана Данте Ексум, Џош Гидеј и Матис Тајбул.

Привилегија за Летонију: Кристапс Порзингис

Летонија ће имати привилегију да има најбољег Кристапса Порзингиса на првом Светском првенству у својој историји, а новопечени играч Бостона долази у национални тим из своје најбоље сезоне у НБА.

Летонски тим ће имати друга позната лица као што су играч Жалгириса Роландс Шмитс те Марцис Штајнбергс из Бакси Манресе, а ту је и бивши ас Партизана Давид Бертанс.

Циљајте да ће играти: Карл Ентони Таунс

Његово присуство на Светском првенству још увек није 100 одство сигурно, али је према писању ЕСПН-а на добром путу да заигра. Центар Минесота Тимбервулвса има за циљ да помогне Доминиканској Републици која још увек неће моћи да рачуна на Ал Хорфорда, са којим би „КАТ“ чинио застрашујући центарски пар.

Осетљив моменат за Литванију и Светско првенство: Домантас Сабонис

Осетљив тренутак за Литванију и за Светско првенство због свега што је центар Сакраменто Кингса приказао у претходној сезони. Бивши играч Уникахе морао је да пропусти шампионат након операције шаке.

Упркос томе, литвански тим ће имати звезде као што су Јонас Валанчиунас (Њу Орлеанс Пеликанс) и плејмејкер Барселоне Рокас Јокубаитис.

Финска, права опасност: Лаури Марканен

Још једном ће Лаури Марканен учинити Финску тимом за узимање у обзир упркос томе што није изразити фаворит. На прошлом Евробаскету Финска је била потпуни хит, а стигли су до четвртфинала. И поред тога што о њему не треба трошити речи, Марканен на Светско првенство иде као НБА звезда, са 25,6 поена и 39 одсто шута за три поена по утакмици.

Између војног рока који је морао да одради овог лета у својој домовини и Светског првенства које га тек очекује, посветио се физичком раду како би још спремнији ушао у наредну сезону.

Без америчких суперзвезда: Леброн Џејмс, Стеф Кари…

Више није изненађење што америчке суперзвезде категорије Леброна Џејмса или Стефа Карија одбијају да играју репрезентативна такмичења, од којих су давно одустали, иако Леброну и даље недостаје Светско првенство, а Карију олимпијско злато.

Упркос именима попут горе наведених, Сједињене Државе ће водити тим без звезда највишег светског поретка након што су на Играма у Токију учествовали Кевин Дурент, Дрејмонд Грин, Демијан Лилард, Џејсон Тејтум или Девин Букер.

А као и они, недостајаће и Џејмс Харден, Џа Морант, Ентони Дејвис, Донован Мичел, Џими Батлер…

Без танга Кампаца и Видлозе

Аргентине неће бити на овом Мундобаскету јер су поразом у квалификацијама од Доминиканске републике 75:79 остали без учешча на планетарној смотри.

Тако ће љубитељи кошарке бити ускраћени за мајсторије Факунда Кампаца, Габријела Дека, Луке Вилдозе, Николаса Брусина, Патрисија Гарина, Леандра Болмара и Николаса Лапровитоле.

 

А.Павловић, Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар