Почетна » Преко „личне среће и здравља“, фудбалерима у Гроцкој 10 милиона динара

Преко „личне среће и здравља“, фудбалерима у Гроцкој 10 милиона динара

Покривање минуса из буџета, новцем из буџета

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Жиг инфо је о коруптивним радњама у ССОГ-у писао у више наврата, а да су наша сазнања тачна, потврдила је Буџетска инспекција града Београда.

У међувремену, нерешавање нагомиланих проблема, допринело је до тога да спортски клубови у Гроцкој немају више начина да се регуларно финансирају, јер је Буџетска инспекција наложила да се изврши поврат новца. Утужење клубова који нису вратили новац у буџет, према Записнику инспекције, морало је већ бити реализовано.

Последњи састанак са представницима спортских клубова са територије ГО Гроцка, одржан је 21. априла ове године када им је обећано да ће проблем око повраћаја новца (према записнику буџетске инспекције) бити убрзо решен. Представници спортских клубова са територије ГО Гроцка тада су одржали састанак са представницима ове локалне самоуправе, односно са председником Драганом Пантелићем и Већником Спасојем Живановићем.

Недељу дана пре тог састанка, председник ГО Гроцка, Драган Пантелић обећао је спортистима да ће пронаћи новац за решење кризе у којој су се нашли због деловања појединаца из Спортског савеза општине Гроцка.

Убрзо затим, тачније 23. маја, председник Спортског савеза општине Гроцка, Мирослав Благојевић подноси неопозиву оставку (не може се повући, већ се може само констатовати, прим.аут.).

Како ствари данас стоје, руководство ГО Гроцка, предвођено председником Драганом Пантелићем решило је да „минус из буџета“ који је направљен, према мерама Буџетске инспекције, доделом новца фудбалским клубовима, покрије новцем из буџета.

Наиме, недавно је одржано веће ГО Гроцка којем је председавао председник Драган Пантелић. Присутнима је саопштено да је пронађено решење да се „подмире“ фудбалски клубови са територије ГО Гроцка, тако што ће им се доделити новац из буџета кроз пројекат „Спорт за све 2022“.

Иако има назив да је намењен за све, овај пројекат не односи се за све спортове, већ искључиво за фудбалске клубове и то оне који су морали до сада да врате новац у буџет ГО Гроцка, према мерама Буџетске инспекције. Дакле, сви остали спортови, осим фудбала из буџета ГО Гроцка неће добити новац. Према Одлуци већа ГО Гроцка, за ову намену издвојиће се 10 милиона динара!

Документација уступљена од већника и потписника Одлуке, Милоша Јанковића

 

Такође, интересантно је да ће фудбалским клубовима на територији ГО Гроцка, овим пројектом, бити уплаћен исти износ који су до сада морали да врате у буџет општине, према мерама Инспекције.

Према документацији којом Жиг инфо располаже, свим фудбалским  клубовима којима се треба доделити новац из буџета, овај пројекат је већ започео. Наиме, од 15. октобра па до 31. децембра ове године,  према пројекту,  свакодневно ће се од 08-11 часова организовати спортска рекреација у свим узрасним категоријама укључујући децу, жене и особе са инвалидитетом . Ова спортска рекреација би требало да се одржава у 12 Месних заједница, односно фудбалским теренима сваког клуба појединачно. Како се наводи у пројекту, један од битних елемената људског живота и предуслов за личну срећу, задовољство је здравље.

У чему је нерегуларност приликом доделе овог новца фудбалским клубовима?

Према важећим Закону о спорту, за сваки спортски клуб за који се утврди да је нерегуларно трошио новац дужан је да исти врати након опомене давалаца средстава, у овом случају ГО Гроцка. Како већина фудбалских клубова новац није вратила ни након опомене, према важећем Закону губе право на финансирање из буџета. Конкретно, не могуће је више те клубове финансирати из буџета ГО Гроцка, по било којој основи или пројекту у наредне две године.

Из Спортског савеза Србије кажу и да се кроз ребаланс буџета једне локалне самоуправе, као што је ГО Гроцка, не могу доделити средства за одређени програм, која су већа од 20 посто од предвиђеног буџета за спорт за ту годину. Конкретно, овогодишњи планирани буџет за спорт је био у износу од 18 милиона динара, те је највише кроз ребаланс  за конкретан програм могуће издвојити 3,6 милиона динара. И кључна ставка је ко ће потписати уговор са општином, испред Спортског савеза општине Гроцка за овај пројекат?

Председник овог савеза, Мирослав Благојевић је поднео неопозиву оставку још у мају ове године. Изборна Скупштина ССОГ-а је морала бити одржана до три месеца од подношења ове оставке. Формално правно, ССОГ је већ у прекршају због неизбора председника, а његов потпис је правно невалидан. Не треба ни изоставити да ФК Пударци, који према овом пројекту треба да добије 800 000 динара, не поседује више фудбалски терен у целости.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна фотографија: Архива/април 2022

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар