Почетна » ИСПОВЕСТ СЕКСУАЛНЕ РОБИЊЕ Силовало ме 50 војника дневно, изгубила сам вид, слух и зубе због батина

ИСПОВЕСТ СЕКСУАЛНЕ РОБИЊЕ Силовало ме 50 војника дневно, изгубила сам вид, слух и зубе због батина

од admin
0 коментар

“Жена за утеху”. Тако су ословљавали сексуалне робиње које су током Другог светског рата служиле да задовоље јапанске борце. Силовања, бруталност, батине, претње, омаловажавање, па и секс са 50 војника дневно била је свакодневица ових жена којих је, како се процењује, у то време било чак 200.000.

Једна од њих је и Ле Ок-сеаон (87) која је у борделу за јапанске војнике завршила када јој било свега 15 година. Она је отета насред улице и одведена у бордел који је био смештен у месту Јањин у окупираној Кини.

– Нисам могла да се померим. Ставили су ме сутрадан у аутомобил и одвели негде. Била сам врло млада, имала сам свега 15 година, али тамо је било и млађих девојака од мене. Све смо добиле наредбу да дневно морамо да “опслужимо” и по 40-50 војника – горко се присећа Ле.

Ле Ок-сеаон (87), лево

Несрећне девојке биле су предмет иживљавања бруталних војника који су неретко батинама, увредама и претњама исказивали своји надмоћ.

– Што је имао већи чин, био је окрутнији. Стално су ми претили да ће ме убити и говорили ми да сам дрска. Батине сам добијала скоро сваки дан, а дешавало се и да потегну ножеве – сећа се Ле која је данас смештена у центар за сексуалне робиње недалеко од јужнокорејске престонице Сеула.

Последице свакодневног батињања и дан данас осећа иако је прошло више од 80 година. Каже да највише памти оне које је добила када је успела да побегне, али су је пронашли и вратили.

У војничким камповима као Жене за утеху „радиле“ су и девојчице. На фотографији је млада Кинескиња из једног од тих кампова у разовору са америчким војником.

– Изгубила сам вид, слух и зубе због непрестаних батина. Тада сам добила батине од којих и дан данас имам ожиљке – грцајући описује несрећна жена која каже да је била заробљена са још пет жена које су проживљавале исту судбину.

Да ће живот према њој бити немилосрдан видело се већ у раном детињству када су је родитељи због сиромаштва дали једној жени на усвајање која је обећала да ће је ишколовати. Па ипак, усвојитељка је Ле са само седам година натерала да ради у њеном ресторану. Касније је продата локалном пабу, али је обрзо након тога отета.

Агонију коју је преживљавала пуне три године никад ништа неће моћи да надомести, али Ле данас покушава макар да истера правду. Са још 11 жена које су преживеле иживљавања војника тужила је јапанску владу захтевајући 16 милиона фунти одштете и јавно извињење. Њих 12 укупно траже 1,3 милијарде фунти на суду у Калифорнији за претрпљену душевну и физичку бол.

– Многе жене нису издржале и одузимале су себи животе дављењем или вешањем. Ред је да мало нас којима је мучење обележило живот добије заслужену правду – прича Ле.

Јапанска влада прошле године је одлучила да преиспита извињење које је 1993. године сексуалним робињама дао главни секретар владе Јохеи Коно.

Јапански председник владе хладнокрвно је изјавио да им званична држава не дугује извињење јер нису имали “никакве везе са тим случајевима”. Управо то је и разлог што је 12 жена одлучило да на суду потраже правду и макар скину љагу са свог имена будући да су оптужене да су лажљивице.

М. Пејић/Даилy маил/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар