Почетна » МУДРИ СТАРАЦ СА ГОЛИЈЕ ОТКРИО ШТА ЈЕ СМИСАО ЖИВОТА: Ово су поруке које сви треба да запамтимо!

МУДРИ СТАРАЦ СА ГОЛИЈЕ ОТКРИО ШТА ЈЕ СМИСАО ЖИВОТА: Ово су поруке које сви треба да запамтимо!

од admin
0 коментар

– Заједничко свим људима на свету јесте то што им је детињство досадно, журе да одрасту, а потом би желели да буду деца – каже Лазар Прељић с Голије

Константно јуримо за новцем често заборављајући на наше најмилије, на људе из нашег окружења који нам значе. Изгубили смо систем вредности и превише пажње обраћамо на неке маргиналне ствари, углавном материјалне. На оно шта су праве вредности, подсетио нас је један српски мудрац.

У питању је Лазар Прељић с Голије који има 89 година.

На питање шта је заједничко свим људима на свету, овај дека каже:

– То што им је детињство досадно, журе да одрасту, а потом би желели да буду деца. Што троше здравље да би стекли новац, па потом троше новац да би вратили здравље. Што живе као да никад неће умрети, а онда умиру као да никад нису живели.

Затим даје веома важну поруку младим људима.

– Да науче да никог не могу присилити да их воли. Да није највредније оно што поседују, него ко су у свом животу. Да науче како није добро да се упоређују с другима. Како није богат онај човек који највише има, него онај коме најмање треба. Да науче како је довољно само неколико секунди да се дубоко повреди вољено биће, а потом су потребене године да се излечи. Да схвате како постоје особе које их нежно воле, али то не знају да кажу, ни да покажу. Да науче да се новцем може купити много, осим среће. Да две особе могу да посматрају исту ствар, а виде је различито. Да науче да је прави пријатељ онај који зна све твоје мане, а ипак те воли – каже деда Лазар.

Хоћемо ли после ових речи застати на тренутак и запитати се да ли грешимо негде? Хоћемо ли “повући ручну” и почети да обраћамо пажњу на свет око себе? На нама је…

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар