Почетна » Roditelji u Šidu ne žele đake migrante!

Roditelji u Šidu ne žele đake migrante!

од admin
0 коментар

Naime, širom naše zemlje 645 dece izbeglica koja su smeštena u centima za azil i prihvatnim centrima su sela ili bi trebalo da sednu u školske klupe zajedno sa vršnjacima Srbije, ali u pojedinim opštinama, na primer u Šidu, došlo je do otvorenog nezadovoljstva roditelja zbog uključenja dece migranata u školski sistem.

Zbog toga je došlo i do sastanka između predstavnika Školske uprave Novi Sad sa aktivom direktora i timovima šidskih osnovnih i srednjih škola na temu polaska dece migranata u školu, a za to vreme roditelji đaka su čekali u gradskom parku.

– Nek idu odvojeno, imaju i naša deca prava, ili ćemo ih povući iz škole i ako treba upisati u druge – pripretio je jedan od nezadovoljnih roditelja.

Treba napomenuti da će u izdvojena odeljenja Osnovne škole „Sremski front“ u Sotu i Molovinu krenuti šesnaestoro dece od 1. do 4. razreda iz prihvatnog centra Principovac, a stariji osnovci, njih 15, dok traje rekonstrukcija matične škole ići će sa svojim vršnjacima u Gimnaziju. U osnovnim školama u Adaševcima i Moroviću, te u područnim odeljenjima, biće upisano po četrdesetoro dece migranata iz prihvatnog centra „Adaševci“.

S druge strane, i nastavnici koji bi trebalo da predaju deci migrantima kažu da ulaze nespremni u ceo proces. Povodom toga se oglasila i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je juče zatražila od vlasti da deci migranata u opštini Šid omoguće prisustvo nastavi u osnovnim školima u koje su upisana i oštro kritikovala roditelje koji se bune protiv toga da se migranti školuju s njihovom decom.

„Protesti pojednih roditelji protiv upisa ove dece u škole su skandalozni i protivni su Ustavu i Zakonu o zabrani diskriminacije Srbije. Smatramo da je potrebno da vlasti snažno stave do znanja pojedincima u našoj zajednici da se neće tolerisati podsticanje rasne, verske i nacionalne netolerancije“, naveo je u saopštenju Đorđe Stojšić, potpredsednik LSV-a.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар