Колач који враћа у детињство и мирисе бакине кухиње.
Један од обичаја који се везује за Петровдан јесте прављење петровданског колача с јабукама. У наставку погледајте који су вам састојци потребни и какав је поступак припреме.
Састојци:
Тесто:
– 1 шоља неотопљене масти
– 1 шоља шећера
– 1 шоља млека
– 1 цело јаје
– 1 жуманце
– брашно по потреби
– лимунова кора
– 1 прашак за пециво
Надев:
– 1 кг наренданих јабука (Петровача)
– шећера по жељи
– цимет
– 3 кашике презле
И још…
– прах шећер
– ванил шећер
Припрема:
Умутути пенасто маст, јаја и шећер, па додати млеко, нарендану кору лимуна, прашак за пециво и брашно, да се замеси фино тесто да може лепо да се развуче оклагијом, преноси Цоолинарика.
Тесто поделити на два дела, један ставити у плех, преко ставити фил од наренданих јабука, презле и цимета, па посути преко шећером, и ставити другу кору.
Пећи на умереној температури, кад буде готово посути ванил шећером, а кад се охлади шећером у праху.
Пријатно!
Схуттерстоцк/ханов Мицхаел