Starinski kolač od jabuka petrovača koji se sprema uoči Petrovdana

4602jabukakolacpetrovaca
Drugi Pišu
jul 11, 2024

0 komentara

2 min čitanja
51

Kolač koji vraća u detinjstvo i mirise bakine kuhinje.

Jedan od običaja koji se vezuje za Petrovdan jeste pravljenje petrovdanskog kolača s jabukama. U nastavku pogledajte koji su vam sastojci potrebni i kakav je postupak pripreme.

Sastojci:
Testo:

– 1 šolja neotopljene masti

– 1 šolja šećera

– 1 šolja mleka

– 1 celo jaje

– 1 žumance

– brašno po potrebi

– limunova kora

– 1 prašak za pecivo

Nadev:

– 1 kg narendanih jabuka (Petrovača)

– šećera po želji

– cimet

– 3 kašike prezle

I još…

– prah šećer

– vanil šećer

Priprema:

Umututi penasto mast, jaja i šećer, pa dodati mleko, narendanu koru limuna, prašak za pecivo i brašno, da se zamesi fino testo da može lepo da se razvuče oklagijom, prenosi Coolinarika.

Testo podeliti na dva dela, jedan staviti u pleh, preko staviti fil od narendanih jabuka, prezle i cimeta, pa posuti preko šećerom, i staviti drugu koru.

Peći na umerenoj temperaturi, kad bude gotovo posuti vanil šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

Prijatno!

Shutterstock/hanov Michael

Koolinarika/N1

Poslednje