Kolač koji vraća u detinjstvo i mirise bakine kuhinje.
Jedan od običaja koji se vezuje za Petrovdan jeste pravljenje petrovdanskog kolača s jabukama. U nastavku pogledajte koji su vam sastojci potrebni i kakav je postupak pripreme.
Sastojci:
Testo:
– 1 šolja neotopljene masti
– 1 šolja šećera
– 1 šolja mleka
– 1 celo jaje
– 1 žumance
– brašno po potrebi
– limunova kora
– 1 prašak za pecivo
Nadev:
– 1 kg narendanih jabuka (Petrovača)
– šećera po želji
– cimet
– 3 kašike prezle
I još…
– prah šećer
– vanil šećer
Priprema:
Umututi penasto mast, jaja i šećer, pa dodati mleko, narendanu koru limuna, prašak za pecivo i brašno, da se zamesi fino testo da može lepo da se razvuče oklagijom, prenosi Coolinarika.
Testo podeliti na dva dela, jedan staviti u pleh, preko staviti fil od narendanih jabuka, prezle i cimeta, pa posuti preko šećerom, i staviti drugu koru.
Peći na umerenoj temperaturi, kad bude gotovo posuti vanil šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.
Prijatno!
Shutterstock/hanov Michael