Почетна ЗабавникЗанимљивости Да ли је безбедно јести месо чија је амбалажа надувена – шта кажу стручњаци

Да ли је безбедно јести месо чија је амбалажа надувена – шта кажу стручњаци

од Други Пишу
0 коментар

Да паковање меса код куће не би било надувено, побрините се да буде у фрижидеру и да га брзо искористите. Ако нећете да га искористе на време, онда га замрзните да се не поквари.

Храна попут меса или сирева подложна је кварењу због раста бактерија и плесни када је изложена ваздуху. Понекад произвођачи користе такозвано модификовано атмосферско паковање или МАП како би смањили могућност кварења и подстакли свежину променом гаса у оквиру паковања. А, МАП понекад чини да се амбалажа надује, преноси Yахоо. Међутим, да ли је безбедно јести месо које је тако „надувено“?

„Ако то не учини произвођач као део паковања МАП-а, онда је надувеност резултат деловања микроба“, каже Мартин Бакнавејџ, стручњак за безбедност хране у Министарству науке о храни Пен Стејт.

Кисеоник је најчешћи кривац за кварење паковања хране. Околина богата кисеоником може узроковати кварење хране и губитак храњивих супстанци. Када микроорганизми расту, испуштају гас попут угљен диоксида који може узроковати надувавање паковања. „Као и људи, када бактерије једу, стварају отпад у облику хемикалија и гасова. У затвореном простору без рупа, тај гас ће се акумулирати и на крају довести до отеклина“, каже микробиолог Џејсон Тетро, ‘у овом случају не желите да отварате пакет јер ће мирисати прилично лоше“, додаје.

„Под претпоставком да је паковање набубрило због раста микроорганизама, могло би бити сигурно за јело, иако можда није пријатно за мирис“, каже Џејкоб Тјуел, помоћни професор науке о животињама и храни на Државном универзитету Нортхвест Мисури.

Погледајте слична паковања, предлаже. Ако су једнако надувена, онда је то вероватно намерно. Тјуел препоручује да потражите друге знаке кварења као што су чудна боја, лош мирис или слузава текстура. Ако нешто од тога прати надувеност, баците месо, преноси Вечерњи лист.

Које су сигурне температуре

„То може бити незгодно за потрошаче јер бактерије које узрокују кварење хране обично не узрокују болести које се преносе храном, и обрнуто“, каже он. „Патогене бактерије које доводе до тога да се људи разболе обично бујају на вишим температурама, стога је важно обезбедити да се месо држи на хладном“. Затим, када га припремате, пазите да га кувате на минималној сигурној температури. То је 75°Ц за пилетину, 70°Ц за млевено месо и 65°Ц за одреске, котлете и печења.

Како би увек били сигурни, најбоље је једноставно избегавати куповину и јести месо с неуобичајено набубреном амбалажом. „Ако надувеност није учињена намерно, већ је резултат микробног кварења, рекли бисмо не, да не би требало јести“, каже Бакневејџ. Да се паковање меса код куће не би надуло, побрините се да буде у фрижидеру и да га брзо искористите. Ако га нећете искористити на време, онда га замрзните да се не поквари“, преноси Вечерњи лист.

Foto Shutterstock / New Africa

Вечерњи.хр/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар