Da pakovanje mesa kod kuće ne bi bilo naduveno, pobrinite se da bude u frižideru i da ga brzo iskoristite. Ako nećete da ga iskoriste na vreme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.
Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i plesni kada je izložena vazduhu. Ponekad proizvođači koriste takozvano modifikovano atmosfersko pakovanje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i podstakli svežinu promenom gasa u okviru pakovanja. A, MAP ponekad čini da se ambalaža naduje, prenosi Yahoo. Međutim, da li je bezbedno jesti meso koje je tako „naduveno“?
„Ako to ne učini proizvođač kao deo pakovanja MAP-a, onda je naduvenost rezultat delovanja mikroba“, kaže Martin Baknavejdž, stručnjak za bezbednost hrane u Ministarstvu nauke o hrani Pen Stejt.
Kiseonik je najčešći krivac za kvarenje pakovanja hrane. Okolina bogata kiseonikom može uzrokovati kvarenje hrane i gubitak hranjivih supstanci. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju gas poput ugljen dioksida koji može uzrokovati naduvavanje pakovanja. „Kao i ljudi, kada bakterije jedu, stvaraju otpad u obliku hemikalija i gasova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj gas će se akumulirati i na kraju dovesti do oteklina“, kaže mikrobiolog Džejson Tetro, ‘u ovom slučaju ne želite da otvarate paket jer će mirisati prilično loše“, dodaje.
„Pod pretpostavkom da je pakovanje nabubrilo zbog rasta mikroorganizama, moglo bi biti sigurno za jelo, iako možda nije prijatno za miris“, kaže Džejkob Tjuel, pomoćni profesor nauke o životinjama i hrani na Državnom univerzitetu Northvest Misuri.
Pogledajte slična pakovanja, predlaže. Ako su jednako naduvena, onda je to verovatno namerno. Tjuel preporučuje da potražite druge znake kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati naduvenost, bacite meso, prenosi Večernji list.
Koje su sigurne temperature
„To može biti nezgodno za potrošače jer bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane obično ne uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, i obrnuto“, kaže on. „Patogene bakterije koje dovode do toga da se ljudi razbole obično bujaju na višim temperaturama, stoga je važno obezbediti da se meso drži na hladnom“. Zatim, kada ga pripremate, pazite da ga kuvate na minimalnoj sigurnoj temperaturi. To je 75°C za piletinu, 70°C za mleveno meso i 65°C za odreske, kotlete i pečenja.
Kako bi uvek bili sigurni, najbolje je jednostavno izbegavati kupovinu i jesti meso s neuobičajeno nabubrenom ambalažom. „Ako naduvenost nije učinjena namerno, već je rezultat mikrobnog kvarenja, rekli bismo ne, da ne bi trebalo jesti“, kaže Baknevejdž. Da se pakovanje mesa kod kuće ne bi nadulo, pobrinite se da bude u frižideru i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vreme, onda ga zamrznite da se ne pokvari“, prenosi Večernji list.
Foto Shutterstock / New Africa