Почетна » Занимљиве ствари које нисте знали о својој коси

Занимљиве ствари које нисте знали о својој коси

Корисни савети

од Жиг Инфо
0 коментар

Ако мислите да знате све о својој коси, размислите поново. Можда знате како да направите добру фризуру, али има много чудних ствари о којима ретко размишљамо када је у питању коса, а које ће вас оставити запањеним.

Од чега се коса састоји, да ли шишање утиче на брзину раста и зашто уопште имамо косу? Прочитајте.

Длака се састоји од кератина

Длака се састоји од кератина, протеина који се налази у саставу копита, рогова, канџи и перја. Ко је од вас знао да нам је то заједничко са животињама? Поред косе представља главни део ноктију. Када се говори о хемијском саставу косу чини 50% угљеника, 21% кисеоника, 17% азота, 6% водоника и 5% сумпора.

Коса може брже да расте у топлим климама

Топлота стимулише циркулацију у телу (укључујуц́и и кожу главе) и подстиче раст косе. Иако је то случај, генетика и исхрана такође играју улогу у расту ваше косе! Одличан изговор да посетите неко тропско острво, зар не?

Мокар прамен косе може да се растегне до 30%

Да ли сте икада били изненађени да вам је мокра коса изгледала дуже у огледалу? Схватили сте да се ваша дужина косе изненада смањила када је фризер осушио феном? Не брините, нисте само ви у питању – то се дешава зато што када је коса мокра, једна длака може да се развуче до 30% од своје првобитне дужине.

Црна је најчешћа боја косе, а црвена је најређа


Тамне боје косе су честе. Црна је најчешћа боја косе, док плаву боју има само 2% укупне популације. Шта је шокантније од тога? Црвена боја косе је најређа и само око 1% светске популације има ову боју косе.
Боја косе диктира још једну занимљиву чињеницу: просечан број праменова косе варира у зависности од природне боје. Највише косе на глави имају плавуше, а најмање црвенокосе.
Прихватите своју природну косу, без обзира које је боје!

Коса садржи важне информације о вама и зна шта сте радили

Ваша коса би заиста могла бити ваш најбољи пријатељ, јер зна све о вама. А да ли сте чули да жене све своје тајне чувају у коси? То је зато што коса садржи информације о свему што се догађа у вашем крвотоку. Ово звучи потпуно невероватно, али је чињеница.
Коса садржи информације о присуству наркотика и због тога се коса најчешће користи као форензички доказ. Ово је једна од многих чињеница које ц́е вас запањити у вези са вашом косом. Ваша коса заиста зна све што сте урадили, зато се према њој понашајте с љубављу и поштовањем – било да је носите пуштену или исплетете афро кикице.

Коса је друго ткиво у људском телу које најбрже расте

Коса је, након коштане сржи, ткиво које најбрже расте и обнавља се у људском организму. Коса расте око 1,25 центиметара месечно, односно 15 центиметара годишње. Најбрже расте у младости, односно у узрасту од 16 до 24 године, а како човек стари раст косе је све спорији.

Шишање косе не утиче на то колико ће брзо расти

Ово је нетачна чињеница, јер је многима од нас речено супротно и пречесто су покушавали да шишањем косе подстакну њен раст.
Међутим, важно је запамтити да ц́е испуцали врхови зауставити раст ваше косе, што значи да не постоји друга опција осим да их ошишате када се појаве.

Не, нећете остати ћелави

Иако опадање косе може бити забрињавајуц́е за неке људе, заправо постоји одређена количина здравог и природног опадања косе коју бисте требали очекивати. Просечној особи ће отпасти између 50 и 150 длака дневно, тако да ако видите неколико праменова на чешљу или четки за косу, не морате да бринете.
Животни циклус ваше косе подељен је у 3 фазе, а то су: анаген, катаген и телоген. Сваки прамен косе расте из фоликула длаке који пролази кроз сопствени узастопни циклус. Другим речима, сваки прамен косе расте независно од других праменова косе. Поред тога, фаза раста (анаген) траје 3 године. Фаза мировања (катаген) траје 3 недеље, а фаза опадања (телогена) траје 3 месеца.
Ако сте забринути због прекомерног опадања косе или нездраве косе, онда се побрините да имате одговарајуц́у негу косе за ваш тип косе. Дакле, ако имате косу која је сува инвестирајте у квалитетан шампон за косу која је сува.

Коса има дуг животни век

Животни век косе је око пет година! Као што сте прочитали животни циклус косе је фасцинантан – свака длака расте независно од длака које је окружују, а чак је 90% длака у стању сталног раста.

Из косе се не може одредити пол

У реду, ваша коса може рећћи скоро све, али постоји један мали изузетак. Једина ствар код вас која се не може идентификовати по вашој коси је ваш пол. То значи да су мушка и женска коса идентичне по структури.

Сваки прамен косе може издржати до 100 грама тежине

Сваки прамен косе може издржати до 100 грама тежине. Просечна особа има од 100.000 до 150.000 длака на глави, што значи да ваша коса може да издржи око 10 тона тежине – што је еквивалентно тежини два слона!

Боја ваше косе говори све

Да ли ви судите о људима по боји косе? Вероватно не би требало да буде овако, али људи много претпостављају о некој особи на основу боје косе. Истраживања су показала да се за плавуше мисли да су забавне и кокетне, бринете су паметне и озбиљне, а црвенокосе јаке. У неким случајевима то може бити тачно, али не мора да значи. Ипак, постоји једна ствар заједничка свим овим бојама косе – на крају ће све поседети.
Истина је да ће због стреса боја ваше косе постати бела, али колико јој је времена потребно да постане бела услед неког великог стреса? Потребно је тринаест дана да се седе длаке појаве након стресног догађаја.
Боја ваше косе говори много о вама, од ваше личности до тога колико сте под стресом и зато је важно да водите рачуна о себи.

Зашто ми људи уопште имамо косу?

Није само зато да изгледате лепо. Коса на нашој глави служи као топлотни изолатор и као заштита од УВ зрака.
Коса је невероватна и јединствена као и особа којој припада, зато је неопходно научити о њој што више чињеница. Негујте је и одржавајте лепом и здравом!

 

Србијанка Станковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × 5 =