Ovas – zrna puna zdravlja

Ovas je žitarica koju bismo trebali svakodnevno unositi u svoj organizam zbog njenih energetskih i nutritivnih svojstava.

admin
februar 16, 2022

0 komentara

2 min čitanja
15

 

Na 100g ovseno brašno sadrži:

17g belančevina
7g masti
66g ugljenih hidrata
11g biljnih vlakana
2m natrijuma
0g holesterola.
Nutritivne prednosti ovasa:

bogat je proteinima i esencijalnim aminokiselinama
visok procenat masti i nezasićenih kiselina
bogat je vitaminima, posebno onima B grupe
bogat je mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar..)
bogat je dijetnim vlaknima
ima dosta antioksidanasa (posebno selena).
Prednosti konzumacije ovasa:

reguliše lučenje želudačne kiseline
reguliše rad creva i stolicu
daje veliku količinu energije
pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
poboljšava kvalitet zuba i kostiju
snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
jača krvnu sliku
stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)
Ovseno brašno se dobija mlevenjem ovsenih pahuljica, ukoliko poželite da sebe i svoju porodicu obradujete nekim slatkišem za koje je potrebno ovseno brašno uvek možete samleti malo ovsenih pahuljica i dobiti ovseno brašno.

Recept: Palačinke sa ovsenim brašnom

3 jaja
180g ovsenog brašna (mlevenih ovsenih pahuljica)
450-550ml biljnog mleka
Prstohvat soli
Malo vanila šećera
Malo ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, laneno, suncokretovo)
Prijatno.

Ivana Mišić   Danas

Poslednje
Pretplati se na našu mejl listu

Prijavite se na našu mailing listu i budite uvek informisani!

Poslednje