Ovas – zrna puna zdravlja

Ovas je žitarica koju bismo trebali svakodnevno unositi u svoj organizam zbog njenih energetskih i nutritivnih svojstava.

admin
februar 16, 2022

0 komentara

2 min čitanja
7

 

Na 100g ovseno brašno sadrži:

17g belančevina
7g masti
66g ugljenih hidrata
11g biljnih vlakana
2m natrijuma
0g holesterola.
Nutritivne prednosti ovasa:

bogat je proteinima i esencijalnim aminokiselinama
visok procenat masti i nezasićenih kiselina
bogat je vitaminima, posebno onima B grupe
bogat je mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar..)
bogat je dijetnim vlaknima
ima dosta antioksidanasa (posebno selena).
Prednosti konzumacije ovasa:

reguliše lučenje želudačne kiseline
reguliše rad creva i stolicu
daje veliku količinu energije
pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
poboljšava kvalitet zuba i kostiju
snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
jača krvnu sliku
stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)
Ovseno brašno se dobija mlevenjem ovsenih pahuljica, ukoliko poželite da sebe i svoju porodicu obradujete nekim slatkišem za koje je potrebno ovseno brašno uvek možete samleti malo ovsenih pahuljica i dobiti ovseno brašno.

Recept: Palačinke sa ovsenim brašnom

3 jaja
180g ovsenog brašna (mlevenih ovsenih pahuljica)
450-550ml biljnog mleka
Prstohvat soli
Malo vanila šećera
Malo ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, laneno, suncokretovo)
Prijatno.

Ivana Mišić   Danas

Poslednje