Почетна » Проглас подржава захтев становника Горњих Недељица да се забрани ископавање литијума

Проглас подржава захтев становника Горњих Недељица да се забрани ископавање литијума

од Други Пишу
0 коментар

Иницијатива ПроГлас саопштила је данас да подржава захтев становника Горњих Недељица, подржан на масовним демонстрацијама у великом броју градова, за забрану геолошких истраживања и ископавања литијума и бора на територији Србије.

Имајући у виду огромно узнемирење јавности, дубоке друштвене поделе и неповерење, одсуство адекватног институционалног оквира, као и друштвену и политичку кризу насталу тим поводом, ПроГлас верује да је у постојећим околностима то најбоље и најцелисходније решење.

Та иницијатива је поручила да је спремна да становницима Горњих Недељица, али и свим другима који су заинтересовани за проналажење адекватног излаза из постојеће ситуације стави на располагање своје стручне капацитете и да понуди правна решења којима би се могла превазићи криза.

Власт има кључну одговорност за изазивање ове кризе и за друштвену поларизацију, због чега је неопходно да усвоји захтев изражен на протестима широм Србије, оценио је ПроГлас.

građanski protest u Mladenovcu protiv planiranih geoloških istraživanja i eksplotacije litijuma na teritoriji Srbije Foto:Marko Dragoslavić/ FoNet

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар