Почетна » „Електротехнички факултет се не бави рударењем, не могу да нас питају о нечему што нисмо ми“

„Електротехнички факултет се не бави рударењем, не могу да нас питају о нечему што нисмо ми“

од Други Пишу
0 коментар

Електротехнички факултет (ЕТФ) није референтна кућа за литијум, он се не бави рударењем, изјавио је некадашњи декан те установе и актуелни професор емеритус Бранко Ковачевић, поводом одлуке управе да поднесе оставку због наводних притиска да се тај факултет изјасни о пројекту Јадар.

„Могу да нас питају о, на пример, 5Г мрежи, али не могу да нас питају о нечему што нисмо ми. Мене су моји учитељи учили да причам само о ономе што знам“, рекао је Ковачевић за ФоНет.

Он је додао да су за литијум главни рудари, геолози, шумари који се баве ерозијама и подземним водама, хемјски инжењери, стручњаци са Технолошко-металуршког факултета, понеки машинац и они који генерално проучавају екологију.

Ковачевић, који је био и ректор Универзитета у Београду, ипак, напомиње да он лично има бојазан од тога да су српске институције слабе и да не могу такав пројекат да испрате.

„Не може нама нико да прати контролу и надзор, то је мало смешно. Мултинационалну компанију интересује профит, а наше је да се бавимо проценом ризика и да пратимо пројекат, да ли је оно што пише у пројекту стварно реализовано“, рекао је Ковачевић.

Он додаје да мултинационална компанија заради паре и оде, а све иза ње остаје Србији.

„То је озбиљан проблем не само за данас него за будућност наше деце и целе земље“, сматра Ковачевић. Он је указао и да је о литијуму важно причати озбиљно, „а не да навијамо за зЗвезду и Партизан“.Ковачевић као професор емеритус није присуствовао јучерашњем састанку Наставно-научног већа на којем је управа ЕТФ поднела оставку, али су га, како каже, колеге обавестиле. Објашњава и да се на неколико последњих седница Већа факултета расправљао о томе да ли ће бити изјашањавања о пројекту Јадар, а како наводи, притисак је стизао „изнутра“, из саме институције. Према његовим речима, сада је на потезу Савет Факултета, који треба да именује вршиоца дужности декана.

„Продекани су, вероватно, дали оставке, јер нико од њих не би да буде в.д“, оценио је Ковачевић и додао да је избор вршиоца дужности декана важан за функционисање факултета који не сме да стане и дочека принудну управу.

„То је, уствари, ‘техничка влада’, они раде регуларне послове и припремају изборе за новог декана. Не сме да се доведе неко ко није стручан. Ако се уведе принудна управа често се политички доведе неко ко није стручан“, истакао је Ковачевић.

Како су пренели медији, декан Електротехничког факултета Дејан Гвоздић је на седници Наставно-научног саопштио да факултетско руководство подноси оставку. Он је навео да су размотрили ситуацију у којој се факултет налази и да она „није добра“.

Чланови управе и даље остају професори на факултету, оставке су да ли само на своје функције у управи.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Фонет/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар