Почетна » ИСТИНИТОСТ ПИСАЊА Апелациони суд донео пресуду у вези писања око изградње бунара у Гроцкој

ИСТИНИТОСТ ПИСАЊА Апелациони суд донео пресуду у вези писања око изградње бунара у Гроцкој

од admin
0 коментар

Апелациони суд 25. новембра 2016. године одбацио је тужбу против главног и одговорног уредника Жиг Инфа, Жељка Маторчевића као и тадашњег оснивача Јавног гласила, Хуманитарне организације „Чаролија, Пепељуга 21. века и пријатељи“ из Гроцке, поднету од стране тадашњег директора ЈП „Водовода и канализација“ оу Гроцке, Славољуба Стевановића- Славека, као неосновану.

Наиме, након дугогодишњег истраживања некадашње редакције „Наша Гроцка“ (наследник Жиг Инфо), у вези изградње бунара за водоснабдевање код виле Гавриловић у Гроцкој, према пронађеним подацима, посумњало се да тадашњи директор водовода у Гроцкој гради бунар на локацији где је установљено клизиште и да може доћи до катастрофалних последица по околна домаћинства. Нажалост, у мају 2014. године десило се да су се сумње оствариле, те је дошло до урушавања више породичних кућа.

Након објављивања текста Брука и Срамота: Да ли ће директор водовода одговарати због бачених 5,5 милиона динара и уништеног насеља?,

Славољуб Стевановић подноси тужбу Вишем суду у Београду где је навео да је текст неистинит и да му је донео много проблема код локалног становништва. Славко је навео да му је повређена углед и част и тражио одштету у висини од 300 000 динара.

Пред Вишим судом одвијају се помало чудне околности са датом службом. Стевановић, по речима судије, таксе за судски поступак плаћа новцем из касе предузећа и у првим рочиштима се не појављује. Затим узима адвоката (прво је хтео сам да води поступак) и започиње са извођењем доказима. У судској парници, Стевановић доставља документацију за дозволу изградње бунара Б5 , која је са датумима и до годину дана након што је исти изграђен. Судија Вишег суда доноси, упркос изнетим доказима, пресуду у корист Стевановића. Међутим, Апелациони суд у Београду доноси коначно решење у којем је децидирано да је тужба одбачена јер да су поштовани сви закони и кодекси новинарске професије.

У преиначеној пресуди Апелационог суда се стриктно наводи да носиоци јавних функција морају показати одређени степен толеранција на негативну критику. То у Гроцкој, међутим није правило.

За Жиг Инфо:
З.Ж

Можда ти се свиди

Оставите коментар