Почетна » СТАНОВНИЦИ ВИНЧЕ У СТРАХУ: У чаши мутно, вода исправна

СТАНОВНИЦИ ВИНЧЕ У СТРАХУ: У чаши мутно, вода исправна

од admin
0 коментар

СТРАХ мештана Винче да пију неисправну воду, па су због тога и искључења честа, потпуно је неоснован, тврде надлежни из ЈКП „Водовод и канализација“. Вода коју користе становници овог грочанског насеља узима се из Дунава, испирања су честа, па самим тим и прекиди снебдевања, а сумње додатно подгрева и близина депоније.

Повремено замућена вода и често суве чесме наводе становнике Винче и Лештана да посумњају у њену исправност. Спекулације да је вода хемијски и бактериолошки неисправна демантовали су и градски водовод и надлежни из Градског завода за јавно здравље.

– Мало, мало па немамо воде. Знамо да се користи дунавска, која је у близини депоније, па купујемо воду за пиће, да не бисмо ризиковали. Чим стоји мало дуже накупљају се талог и честице – забринута је Јасна Станковић.

Из ЈКП „Водовод и канализација“ наводе да је вода потпуно исправна и да редовно пролази три нивоа контроле, као што су санитарна, контрола на погонима и независна контрола Градског завода за јавно здравље.

– Становници Винче и Лештана снабдевају се водом са Дунава, мрежа и конфигурација земљишта јесу проблематични, али ни у једном тренутку не можемо рећи да је вода неисправна – тврде из ЈКП „Водовод и канализација“. – Испирања мреже су чешћа, сваког месеца, одатле искључења у периоду од по 12 сати. Када се заврши магистрални водовод „Макиш–Младеновац“ очекујемо да се и они прикључе.

Контролу воде спроводи и Градски завод за јавно здравље, и то дневно, на свим производним погонима, али и са точећих места потрошача.

– Резултати лабораторијског испитивања спроведеног током априла, као и у претходном периоду, показују да је вода из београдског водовода здравствено безбедна, односно да може да се користи за пиће – потврђују из Градског звода за јавно здравље.

ПРЕПОРУКЕ

ПОСЛЕ дужег времена без воде, често се дешава да из славине излази замућена течност. Тада је препорука, тврде надлежни, да прво истече из славине, међутим, и ако се деси да неко попије такву воду, неће бити проблема. – Људи углавном не пију воду која има боју, међутим, ако се неком деси, није страшно, то је вероватно само први млаз – кажу из „Водовода“.

 

В. РАДУЛОВИЋ, НОВОСТИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар