Почетна » Београђанин објавио фотографију „крвавих банана“

Београђанин објавио фотографију „крвавих банана“

од Други Пишу
0 коментар

Један Београђанин био је шокиран када је загризао банану коју је купио и унутра угледао гадан садржај који подсећа на крв.

„Пре неколико дана смо купили банане и све до једне су имале ову језиву црвену течност у себи“, наводи један Београђанин.

Он је рекао да га ужасава помисао о томе да је најгоре могло да се деси њему и његовој породици да су појели све банане које су купили у једном великом трговинском ланцу у Београду, преноси Блиц.

„Супруга их је прва пробала и чим је приметила показала нам је. Мало је рећи колико сам био згрожен јер то заиста језиво изгледа, супруга је случајно појела део те банане, док смо син и ја имали среће да их нисмо пробали“, наводи он.

Према његовим речима, банане које је купио у једној продавници у Београду унутра су имале чудну црвену слуз у својој средини.

 

„Могу казати да је ово утицај срединских фактора. Ово је утицај великог загађења у станишту где се узгагају банане, јер из ваздуха и воде долази до уграђивања тешких метала у воће и поврће које се гаји“, рекао је за „Блиц“ биолог Елдан Р. Алић.

Он је такође напоменуо да би конзумирање оваквих банана штетно утицало на људски организам.

„Ово је штетно и за децу, и за одрасле“, истиче он.

Према његовим речима, како би се детаљно утврдило шта је тачно разлог оваквих „крвавих“ банана неопходно је урадити лабораторијске анализе.

„Наравно, узорци ови се морају донети у лабораторију да се ураде налази, а тиме се баве пребрамбени технолози. Те лабораторијске анализе су неопходне, и те банане морају да се однесу у лабораторију за храну, и тек после добијених резултата може се знати тачно који је узрок“, истакао је он и додао како на основу досадашњег искуства верује да је у разлог овој појави код банана загађење.

Људи се жалили данима

Како Београђанин који је купио овакве банане наводи, њему су у том трговинском ланцу рекли да су им се људи већ данима жалили на исти проблем са бананама.

„На инфо-пулту си ми рекли да су им већ данима долазили људи да се жале и позвали су менаџера департмана за воће и поврће. Објаснио сам му шта се десило, на шта је једини његов коментар био: Али ви сте ово купили пре 4 дана“, говори овај човек.

Он додаје да је уследила препирка са менаџером и да је истакао да није битно што су банане купљене пре неколико дана, већ да му стави до знања да продају нешто што је сумњиво.

„Није битно да ли сам их купио пре 4 секунде, 4 дана или 4 месеца, овде нешто озбиљно не ваља и морате имати контролу квалитета, мој син је могао ово да поједе“, каже он.

„Крв“ у бананама ништа ново?

Случај „крвавих банана“ имали су у више наврата током 2018. и 2019. године и у далекој Канади.

„Постоје разне болести биљака које могу узроковати да унутрашњост банана поприми црвену боју. Ова промена боје је довела до лажних тврдњи да банане садрже крв“, наводи се на сајту Канадске агенције за безбедност хране.

Из канадске агенције тада су саопштили да је „нигроспора“ гљивична болест која узрокује да средиште банане постане тамноцрвено, што многима личи на крв.

„Нигроспора може заразити воће у тропским климама где се узгајају банане“, наводе.

Како додају, црвену боју унутрашњости банана могу дати бактерије мокило, моко. Истичу да иако су непривлачне за јело, ове болести које погађају банане не представљају претњу по људско здравље, али да ипак, ако сте у недоумици, банане баците.

Блиц/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар