Почетна » У Крагујевцу промењена правила за Богојављенско пливање

У Крагујевцу промењена правила за Богојављенско пливање

од Други Пишу
0 коментар

У Крагујевцу је 8.јануара, другог дана Божића, почело пријављивање верника за традиционално пливање за Крст часни, а новина је што ове године број пливача неће бити ограничен на 33 кандидата, саопштили су организатори Богојављенског пливања.

На традиционалној весрко-спортској манифестацији, која ће на Богојављење 19. јануара бити одржана на језеру у Шумарицама, од ове године пливаће сви који то желе и који се до 13. јануара буду пријавили.

Од 2003. године, када је у Крагујевцу обновљена традиција пливања за Часни крст, учешће је било дозвољено само за 33 кандидата, а тај број пливача сиболизовао је број Христових година.

Међутим, интересовање је сваке године било много веће од дозвољеног, па се број пливача одређивао јавним жребањем. Сваки пријављени кандидат, извлачио је цедуљу из бубња, а право на учешће имали су само они, који на папирићу имају број.

Правила су од ове године измењена, па ће тако овог 19. јануара, на језеру у Шумарицама пливати сви који се буду пријавили.

Организатори су саопштили да ће за витешку титулу Носилац богојављенског крста учешће бити дозвољено и малолетним особама, али да им је за то, уз благослов свештеника, неопходна и оверена сагласност родитеља.

Пријављивање ће трајати до 13. јануара на затвореним базенима у термину од 7 до 22 сата. Организатори Богојављенског пливања у Крагујевцу су Епархија шумадијска, Град Крагујевац, Градска туристичка организација и СПД ,,Раднички‘‘.

Александра Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар