Почетна » БЛОКАДА ПАОРА Полиција блокира паоре широм Војводине

БЛОКАДА ПАОРА Полиција блокира паоре широм Војводине

од admin
0 коментар

Као што су и најавили, пољопривредници из Војводине су кренули у протестну вожњу тракторима ка Београду. Међутим, у многим местима зауставља их полиција и забрањује им да наставе вожњу. Како јављају извештачи Радио телевизије Војводине, паори су тако од јутрос блокирани у Змајеву, Новој Црњи, Сутјесци, Кикинди…

Пољопривредници протестном вожњом намеравају да искажу незадовољство предложеним изменама Закона о пољопривредном земљишту.

Полиција је у Змајеву, на изласку из села, зауставила више од 50 пољопривредника. Они су, на кратко, успели да пробију блокаду али су потом поново блокирани, овог пута од стране интервентне полиције.

Како сазнајемо пољопривредници из Нове Црње заобишли су полицијску блокаду возећи тракторе атарским путем и наставили су протестну вожњу. Из општине Нова Црња кренуло је скоро 30 возила.

Десетак тракториста који су кренули на протестну вожњу из општине Сечањ заустављени су на изласку из Сутјеске. Полиција зауставила колону од око 30 трактора и на излазу из Стајићева.

РТВ (Елеонора Хорват)

У Зрењанину, такође, око тридесетак тракториста чека како би стигли остали трактори из других места у округу како би заједно кренули пут ка Београду.

Протестној вожњи требали су се придружити и пољопривредници из Кикинде, којима је пут, како сазнајемо, блокирала полиција.

РТВ (Елеонора Хорват)

Кикиндски паори окупили су се на пункту на излазу из града, али је 200 метара даље полиција поставила блокаду и, како ствари сада стоје, њима неће бити дозвољено да своје незадовољство изразе протестном вожњом.

Председник асоцијације пољопривредника Мирослав Киш налази се са колегама на излазу из Жедника, а ускоро треба да се тој колони прикључе и пољопривредници из Фекетића и Бачке Тополе, са којима ће наставити пут.

Како је Киш рекао за агенцију Бета, они желе да дођу до Скупштину Србије, где ће затражити да Предлог закона буде повучен из процедуре и да се изради нови јер је, према његовим речима, садашњи „толико штетан да је приморао пољопривреднике да изађу са паролама: ‘Не дамо земљу странцима и тајкунима'“.

РТВ (Елеонора Хорват)

„Не можемо допустити да се 30 одсто земље које ми обрађујемо да некоме ко има пуно пара без тендера и јасних критеријума, изговором да ће он унапредити сточарство и подићи конкурентност. Напротив, то је чиста обмана и од почетка смо били против тога“, рекао је Киш.

Он је додао да полиција сада ускраћује право пољопривредницима на кретање тракторима.

„Циљ нам је да дођемо до Београда, али није то кључ, већ да почнемо да причамо о овом проблему. За сада се нама нико није обратио од званичника, већ шире дезинформације“, казао је Киш.

Асоцијација пољопривредника и још десетак удружења пољопривредника из Војводине и Мачве најавили су јуче да ће данас у 10 сати кренути у протестну вожњу ка Београду, због незадовољства предлогом закона о пољопривредном земљишту.

Како се наводи, удружења очекују да ће више стотина пољопривредника из свих крајева Војводине и централне Србије кренути у протестну вожњу.

 

РТВ (Ђорђе Симовић)

Паори су незадовољни предлогом Закона о изменама и допунама закона о пољопривредном земљишту.

Председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш саопштио је после јучерашњег састанка да пољопривредници траже повлачење закона из скупштинске процедуре као и оставку министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић.

Вожњу тракторима до Београда 26. новембра због предложених измена Закона о пољопривредном земљишту најавила је и Лига социјалдемократа Војводине.

РТВ (Ђорђе Симовић)

МУП Србије обавестио је јуче пољопривреднике да није могуће да толико трактора дође у главни град, јер би то паралисало саобраћај и угрозило права грађана на слободно кретање.

Паори у околини Кикинде (РТВ/Мартин Мартинов)

„МУП Србије зато позива организаторе протеста да се кроз дијалог договоре о начину изражавања незадовољства, који неће угрозити друге грађане“, наводи се у саопштењу. Лига социјалдемократа Војводине најавила је да ће организовати у четвртак, 26. новембра у Београду протестну вожњу војвођанских пољопривредника, који ће у колони на тракторима исказати незадовољство.

(ртв)

Можда ти се свиди

Оставите коментар