Почетна » БОРБА ЈЕДНЕ ПОРОДИЉЕ СА РФЗО Нису ми дали лекове, а сад не дају паре

БОРБА ЈЕДНЕ ПОРОДИЉЕ СА РФЗО Нису ми дали лекове, а сад не дају паре

од admin
0 коментар

Републички фонд за здравствено осигурање одбио је да рефундира Марији Ђурић лекове који су јој били неопходни за одржавање трудноће по систему “фали ти један папир”.

– Фонд за здравствено осигурање био је обавезан да ми обезбеди лекове за високоризичну трудноћу, а не да муж иде три месеца чак у Крушевац и Нови Пазар да би купио “фраксипарин” и “утрогестан трб”. А сад неће ни да ми рефундирају 29.000 динара, иако имам рачуне и налоге лекара за лекове и ињекције – огорчена је Марија Ђурић(39) из Београда.

Она се након високоризичне трудноће породила у јулу. Проблеме је, каже, имала само са РФЗО.

– У новембру ми је након вантелесне оплодње трудноћа окарактерисана као високоризична и преписана ми је терапија “фраксипарином 0,4” и “утрогестаном 200”. Терапија није смела да се прекида. Шокирали смо се када су нам у апотеци Дома здравља “Звездара” рекли да нема “утрогестана” због необнављања лиценце увозника, а у служби за интервенције су нам то поновили и за “фраксипарин”. Од тада почиње агонија у тражењу лекова – наглашава Марија.

Лекове су им набављали пријатељи и рођаци из унутрашњости, а како каже Марија, често је морао и супруг да путује ван Београда.

– Ишао је да ми купи лекове и у Крушевац и у Нови Пазар. Проблеми су се наставили и након тога пошто из Дома здравља “Звездара” нису хтели да долазе код мене и дају ми ињекције, а мени је прописано строго мировање. Зато смо плаћали приватном дому здравља да њихова служба долази и даје ми терапију – објашњава Марија.

Последњи ударац је био 15. августа када је стигао негативан одговор РФЗО на захтев да се Марији рефундирају трошкови.

– Доставила сам им фотокопије здравствене књижице, личне карте, оригинал налог за давање ињекција, рачуне у оригиналу, фотокопију отпусне листе и извештаје специјалисте. Одбили су захтев зато што из апотека нисмо узели блок рачун на моје име. Да смо знали да је то потребно, сигурно бисмо их узели, а сад не можемо да идемо по целој Србији како бисмо узели те блок рачуне – истиче Марија.

С друге стране, у РФЗО истичу да не могу да рефундирају трошкове за лекове јер није доставила комплетну документацију.

– Од осигураника је тражено да достави још блок рачуне у оригиналу на име подносиоца трошка с датумом куповине лека, називом лека и осталим предвиђеним подацима јер се оригиналним рачуном доказује ко је извршио плаћање, а рачун на име је доказ ко је платио лек и ко има право на рефундацију – кажу у заводу.

Како наводе, захтевали су још и попуњен налог за давање ињекција, односно доказ где је лек “фраксипарин” употребљен и попуњен рецепт у оригиналу за купљени лек “утрогестан” који је издао изабрани лекара пре куповине лека.

Зашто плаћам здравствено
– Траже ми ко је и када давао ињекције, а нико у Дому здравља није хтео да ми да ињекције када донесемо лекове. Фонд није обезбедио лекове. Зар налази у којима пише да морам да добијам терапију нису доказ за рефундирање трошкова. Они не размишљају како ће пацијенти набавити лекове када дође до несташице. А после траже доказе и увек још један папир како би одбили захтев за рефундацију. Због чега плаћам здравствено осигурање 17 година – пита се Марија.

Марко Ташковић         Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар