Почетна » Ђерлек: Вакцинација највероватније идуће недеље

Ђерлек: Вакцинација највероватније идуће недеље

од admin
0 коментар

 Институт Батут је сачинио Акциони план, одржали смо први састанак националног координационог тима за имунизацију и у плану је припрема оптималног оперативног плана за имунизацију 2021, рекао је државни секретар. Тај оперативни план ћемо наравно мењати у складу са приливом вакцина и у складу са циљним групама, додао је Ђерлек у интервјуу за Н1.

“Вакцина је стигла и смештена је у хладњаче на минус 80. Процедура имунизације ће кренути чим добијемо дозволу од Алимса (Агенције за лекове и медицинска средства), то је условна дозвола, очекујемо то до краја недеље и извршићемо едукацију здравдствених радника за вакцинацију”, навео је.

У току дана ћемо знати ко ће бити први ко ће добити вакцине, 4.875 доза смо добили данас, додаје државни секретар. Највероватније у току следеће недеље ће почети имунизација што је велики успех за нашу државу, истакао је Ђерлек.

Упитан о темпу даљих набавки, Ђерлек је пренео да су представници Алимса рекли да очекујемо у јануару 20-21.000 доза, јер је дата дозвола за тај увоз. “То је за сада сигурно, а председник и премијерка су рекли да се врше интензивни разговори са Русима око Спутњика В и са Кинезима”. Ђерлек је навео да држава чини све да своја обећања испуни, подсећајући на речи председника Александра Вучића да ће вакцина стићи до краја године.

Он је нагласио да је Србија једна од ретких земаља која је добила вакцину против ковида у овако кратком периоду, додајући да је тиме држава показала да је на европском и светском нивоу поправила свој статус “и да су нас наши пријатељи испоштовали”. “Што значи да постоји велика вероватноћа да ћемо и у наредном периоду добити вакцине против ковида онолико колико буде потребно да дођемо до колективног имунитета”, оценио је Ђерлек.

На питање како је Србија дошла до вакцина, Ђерлек је, уз извињење, рекао да није компетентан за та питања. Више вести о ковиду-19 и последицама пандемије у земљи и свету читајте на страници Коронавирус.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар