Почетна » Фондација „Ангелина“ донира 52 матурске хаљине за девојчице из домова

Фондација „Ангелина“ донира 52 матурске хаљине за девојчице из домова

од Други Пишу
0 коментар

Фондација „Ангелина“ основана у знак сећања на Ангелину Аћимовић, трагично страдалу ученицу у ОШ „Владислав Рибникар“, јуче је у Београду у сарадњи са водећим српским креаторима организовала ревију матурских хаљина, које ће бити поклон за девојчице из домова за децу без родитељског старања из Београда, Новог Сада, Панчева, Краљева и Неготина.

Отац Ангелине, Анђелко најавио је да ће Фондација сваке године традиционално поклањати хаљине девојчицама из домова из целе Србије. Ове године добиле су их 52 девојчице.

“Иако се са тугом сећамо последњег Ангелининог викенда проведеног управо у Галерији срећни смо да овде можемо да учинимо срећним неку другу децу која ће наставити да расту”, рекао је отац који је уручио захвалнице креаторима и компанијама које им помажу на том путу.

Хаљине са ревије, настале на основу Ангелининих скица, биће матурски поклон и за повређене девојчице из Дубоне и Малог Орашја, као и девојчице ВИИИ/2 разреда у који је Ангелина ишла.

Моделе који су израдли најпознатији домаћи креатори, међу којима су Драгана Огњеновић и Игор Тодоровић носиле су девојчице из свих домова у Србији у којима има матураната као и Ангелинине другарице из школе.

Модели ће бити изложени у Галерији од 1. јуна.

Скуп је отворила Ангелинина сестра Марија, а окупљенима се обратио и помоћник директора Центра за заштиту одојчади деце и омладине Звечанска Љубиша Јовановић који је изразио захвалност Фондацији за прелепе хаљине које ће осам девојчица из њиховог центра, поносно носити на матурској вечери.

Додао је да је ово диван начин да се сетимо Ангелине и да се то сећање претвори у подршку свима којима је помоћ потребна.

Хуманитарна ревија матурских хаљина изазвала је огромну пажњу и пробудила емоције посетилаца, а одржана је у тржном центру Галерија где је и штанд Фондације на којем сви људи добре воље могу да уплате донације.

Посетиоци Галерије, на штанду могу да се информишу и о раду и програму Фондације основане у марту у знак сећања на убијену Ангелину и све страдале у мајским трагедијама у ОШ „Владислав Рибникар“, Дубони, Малом Орашју као и пар месеци касније у Нишкој Бањи.

Ангелина је била изузетно талентована девојчица која је израдила бројне цртеже хаљина, сањајући своју модну колекцију и ревију. У наслеђе је оставила и 22 врхуснка цртежа на основу којих су домаћи кретори направили хаљине, које су биле део и овогодишње Београдске недеље моде.

Хаљине су приказане и у Сава центру, а специјално за ту прилику два модела израдила је једна од најпознатијих и најпрестижнијих светских модних кућа Кристијан Диор из Париза.

Ангелинина породица покренула је у Фондацију и пројекат у знак сећања на њен живот, таленат и креативност. Један од циљева Фондације је промоција адекватног рада са децом на откривању и неговању њихових талената у том смеру покренута је и бесплатна једногодишња школица моде за ђаке од 10 до 14 година који ће уз помоћ модних креатора учити и ићи Ангелининим корацима и путем.

Мисија Фондације је очување сећања на страдале у Рибникару, Дубони, Малом Орашју и Нишкој Бањи, осим тога настала је како би се бавила превенцијом насиља кроз едукацију деце о опасностима интернета и друштвених мрежа, како би могли да препознају штетне садржаје и да знају да се заштите од њих.

Fondacija Angelina u znak sećanja na učenicu Angelinu Aćimović, ubijenu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ Foto:N1

Тањуг/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар