Почетна » Како се пријавити за вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства

Како се пријавити за вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства

од Други Пишу
0 коментар

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) омогућио је да преко портала е Управе заинтересовани грађани могу да се пријаве за биомедицински потпомогнуту оплодњу са дарованим репродуктивним материјалом (БМПО).

Како се наводи на сајту е-Управе, електронска услуга Биомедицински потпомогнута оплодња са дарованим репродуктивним материјалом (јајне ћелије,сперматозоиди) намењена је женама до навршених 45 година живота, које испуњавају услове да поднесу захтев за покретање поступка за коришћење дарованог репродуктивног материјала.

Услуга омогућава заказивање термина у одређеној здравственој установи, потврда термина и електронски увид у статус поднетих захтева, преноси Данас.

Иначе, ова процедура омогућена је Законом о Биомедицински потпомогнутој оплодњи, којим је прописано остваривање права на БМПО на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Коме је услуга намењена?

Услуга је намењена осигураним лицима, женама до навршених 45 година у складу са Правилником о садржајуи обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурањаи о партиципацији за 2022. годину. У складу са тим, обезбеђује се право на:

1. три стимулисана поступка биомедицински потпомогнутог оплођења са дарованим сперматозоидима, три поступка биомедицински потпомогнутог оплођења са дарованим јајним ћелијама, као и три криоембриотрансфера са дарованим сперматозоидима или јајним ћелијама код жене до навршених 45 година живота, ако један од партнера (брачни или ванбрачни) нема дете;

2. три стиумулисана поступка биомедицински потпомогнутог оплођења са дарованим сперматозоидима и три криоембриотрансфера са дарованим сперматозоидима код жене до навршених 45 година живота, која нема партнера и која нема дете.

Који су предуслови за коришћење ове услуге?

1. Регистрован налог на Порталу еУправа;

2. Пријава на Портал еУправа (корисничким именом и лозинком, мобилном апликацијом ЦонсентИД или квалификованим електронским сертификатом).

Детаље о условима коришћења услуге БМПО можете преузети на линку

Како се подноси захтев за услугу?

Покрените услугу кликом на зелено дугме. Након пријаве отвара се страница Креирање захтева. Одаберите здравствену установу у којој желите да пошаљете захтев за заказивањем термина и кликните на дугме Закажи.

Статус свих поднетих активности пратите на страници Поднети захтеви. О свим активностима бићете обавештени путем мејла и вибера (СМС-а). Исправност мејл адресе и броја мобилног телефона проверите на страници Креирање захтева. Уколико желите да промените податке кликните на дугме Измени.

За детаљно упутство кликните овде.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар