Почетна » Кавчић: За две године бесплатни уџбеници из свих предмета, а онда и за средњу

Кавчић: За две године бесплатни уџбеници из свих предмета, а онда и за средњу

од Други Пишу
1 коментар

Професор Алек Кавчић, оснивач фондације која промовише бесплатне уџбенике, каже за Н1 да се такви уџбеници користе у 350 основних школа у Србији, а да је циљ да и ученици средњих школа добију могућност да користе бесплатне уџбенике.

Кампања за бесплатне уџбенике коју је покренуо универзитетски професор Алек Кавчић, узбуркала је духове, била је повод и за судске тужбе. Бесплатни уџбеници стигли су у бројне школе, али покретач иницијативе и оснивач Фондације не планира да се ту и заустави.

„Од 1.200 основних школа, бесплатни уџбеници са нашег сајта користе се у 350 од 1.200 школа. Постоји 20-ак школа у којима се користе масивно, а читава општина Шид је прешка на наше уџбенике“, рекао је Кавчић у Дану уживо на Н1.

Појашњава да је у питању добротворна организација, а да је њихова мисија да сваком основцу буду доступни бесплатни уџбеници.

„Наша мисија је да направимо уџбенике, да они добију одобрење Министарства просвете и тако одобрене стављамо на интернет да буду доступни свима. За штампани облик радимо као услугу грађанима и добијају их по потцени штампе, а то је негде око 2,2 дин по страници, просечан уџбеник кошта око 300 динара, а све што се може наћи на интернету је бесплатно“, нагласио је.

На питање да ли је задовољан акцијом, каже да јесте.

„Наравно да јесмо. Наше је да уџбенике направимо, 70 до 80 посто покривености школског имамо. Правимо нове уџбенике и за две године ћемо покрити цело основно образовање. А радицемо их и за средњу школу. Видели смо најаве да ће и средња школа бити обавезна од 2030. године“, напомиње.

Говорећи о сукобу са неким издавачима, каже да је то – завршен процес.

„Судски поступак је завршен, добили смо пресуду, ја сам ослобођен терена. Издавачка кућа Клет ме је тужила, ја сам на суду изнео своје доказе, а давао сам изјаве и по медијима, говорио сам о неким недозвољеним радњама које су лансирале немачки Клет на српско тржисте“, изјавио је Кавчић.

Alek Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Миона Живић   Н1

Можда ти се свиди

1 коментар

Pera 26 фебруара, 2023 - 11:36

Niti je ovaj univerzitetski profesor, niti su udžbenici besplatni. Obična laž.

Понови

Оставите коментар