Почетна » Лажне претње државним ударом скривају стварне проблеме у Србији

Лажне претње државним ударом скривају стварне проблеме у Србији

од admin
0 коментар

Већ неколико дана две ТВ станице за које се зна да су блиске врху државе, боље рећи премијеру Александру Вучићу – Пинк и Студио Б емитују репризно и по неколико пута емисије у којима један новинар, иначе премијеров доказани пријатељ, тврди да се спрема државни удар, позива Вучића да не иде у Кину, директно оптужујући неке министре и неке медије да раде о глави премијеру.

РСЕ се не би бавила медијским блатом у коме се дуго каљају неки медијски посленици, да то није произвело узнемирење у делу јавности – а ко нам то ради о глави? У таквој атмосфери вест да је пребијена Мирослава Миленовић из Савета за борбу против корупције, може да прође говотово незапажено. На срећу, ипак није.

Да је српско друштво и без разних гласноговрника теорије о државном удару, дубоко заглибило у параноји потврдило је истраживање спроведено у оквиру пројекта „Свет вреднује анкете“, које је показало да је Србија на високом трећем месту у свету по степену параноје. Стручњаци параноју описују као разумно лудило или манију прогањања, веровање да сте баш ви мета завере. И уместо да медији и власт „лече“ тог болесника, они га потхрањују. Да ли иза покушаја стварања панике стоје неки рационални политички интереси, питали смо наше саговорнике са два различита политичка спректра – Весну Пешић коју можете читати у Пешчанику, и Ђорђа Вукадиновића у Новој политичкој мисли.

„Тешко је разлучити у српском политичком животу где престаје параноја, а где се она претапа у хладну, али циничну политичку рачуницу. И обрнуто. И увом конкретном случају који представља квалитативни помак у негативном смеру, остаје иста дилема, иста неизвесност. Ствар делује, додуше, још огољеније параноидно али исто тако тешко је претпоставити да би само једна лична параноја могла неколико дана да врти по телевизијама са националном фреквенцијом. Поготово што се зна да је Вучићевић ( Д.В. аутор теорије о државном удару) близак са Вучићем, као и медји који га врте.

Са друге стране, постоји неслога у врху власти и СНС-а. Са једне стране су министарка Зорица Михајловић, у последње време и министарка Кори Удовички, можда још понеко.. Са друге, Владимир Ђукановић, Драган Вучићевић, министар Александар Вулин, и још неколико личности из премијеровог окружења. Видим да се таргетира и председник Томислав Николић. Када је реч о другој страни фронта, која се назире, не треба имати илузије. Појединостављено речено, ту су Курир и Н1. Блиц се још увек не сврстава. Дакле, мислим да се припремају медијске и политичке батерије за неки политички обрачун који ће се, ако буде среће, завршити ванредним парламентарним изборима, а ако не буде среће и на много гори начин“, каже Вукадиновић.

То су изванполитички феномени који не би могли да се ставе у било какав контекст политичке анализе – каже социолошкиња Весна Пешић.

„Ово инсистирање на хаосу, на убиствима, на патологијама, на државним ударима то је намерно прављење ненормалних ситуација у друштву. А ја мислим да је то начин да се сеје некаква конфузија, па код кога прође-прође. Нема ничега рационалног у томе. То је антиразумски што се сада дешава у Србији.“

РСЕ: Управо је објављено једно истраживање које је показало да је Србија на трећем месту у свету по степену параноје. Да ли је ово потхрањивање параноје?

Пешић: Потпуно сте у праву. Али она се подстиче од 1987. године прошлог века. Да су Срби нападнути, угрожени, да им прети геноцид… Значи, та параноја је још онда почела да узима маха. Она никад није била отклоњена. Будући да су параноју деведесетих година највише ширили радикали, где је и Вучић припадао, онда мене ни мало не чуди што он игра на ту карту параноје и што је подстиче. То је радикалска фора коју он примењује у мирнодопско доба. А можда се преко ње одржава власт.

РСЕ: Кад се направи таква атмосфера, онда дође као нормално пребијање једне чланице Савета за корупцију, што се десило са Мирославом Миленовић баш ових дана, усред лансиране приче о државном удару.

Пешић: То је за нас прворазредни догађај. То је право питање. Стално се одиграва велика количина насиља која се прикирива овим лажним насиљем о државном удару које као претња не постоји. А истовремено постоји и реалан терор и реално насиље.

НУНС поднео пријаву против телевизије ПИНК

Због оног што је Драган Вучићевић, главни уредник “Информера”, рекао током гостовања у Јутарњем програму телевизије Пинк, оптуживши поједине новинаре, чланове Владе, полицајце и бизнисмене за припремање државног удара у Србији, Независно удружење новинара Србије поднело је пријаву Регулаторном телу за електронске медије против те телевизије. Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, за РСЕ образлаже зашто је поднета пријава:

“Независно удружење новинара поднело је представку РЕМ-у против телевизије Пинк јер је током гостовања Драгана Вучићевића у Јутарњем програму изнето низ врло опасних тврдњи, које могу да изазову не само панику међу грађанима већ и директно доводе у опасност многе људе које је он директно прозвао као учеснике или организаторе тог фамозног државног удара. Међу њима се налазе и новинари, али и политичари, као и обични службеници полиције. То је недопустиво са, пре свега, професионалног аспекта, а мислим да је ово ствар којом би требало да се позабаве и неки други органи у држави. Ми смо поступили у складу са својим обавезама, пре свега у складу са обавезом да штитимо јавни простор од једног, мало је рећи, непрофесионализма јер ово превазилази границе и етичког кодекса – ово је директно угрожавање безбедности људи јер оптужити неког за учествовање и организовање државног удара је нешто незабележено чак и у време Слободана Милошевића.”

 

Бранка Тривић, РСЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар