Почетна » Малог Наума су избацили из три вртића вртића, а његова мама се бори као лавица

Малог Наума су избацили из три вртића вртића, а његова мама се бори као лавица

од Жиг Инфо
0 коментар

Када сте родитељ детета које се на било који начин разликује од друге деце, вртић треба да буде место где ће оно бити сигурно, окружено стручним људима који су спремни да му помогну. Ипак, када сте родитељ другачијег детета у Србији, уместо тога, наићи ћете на избацивање из три вртића. Ово је прича о Науму и његовој мами Јелени, која годинама води борбу против система који је потпуно нетолерантан на различитости, а пред проблемима детета затвара очи.

Мали Наум има четири године, рођен је у редовном териму, али као јако мала беба, тешка два килограма. Као последица тога, јавила се хипотонија, ондосно низак тонус мишића, а самим тим и дисхармонично кашњење у развоју.

Како за портал Нова.рс говори Наумова мама, Јелена Петровић Јовановић, од самог суочавања са проблемом, родитељи су много радили са дететом – од вежби са физијатром, до прегледа код неуролога. У претраге је био укључен читав тим људи.

Наум је проходао са 20 месеци, што је са собом повело и кашњење у проговарању, те је већ од друге године посећивао логопеда, а само пар месеци касније је речи, које је већ познавао, почео да повезује. Мало по мало, Наум је сустигао своје вршњаке.

Родитељи су га први пут у вртић „Хаппy кидс 4“ уписали са годину и по дана, када је имао проблем „агресије“, која потпуно престаје чим му неко покаже ауторитет. Вртић је похађао од априла 2019. до августа 2021. године. Тог августа су почели проблеми који трају и данас.

Наиме, тог августа су запослени први пут у вртићу почели да се жале како је Наум несташан и како не могу да га смире, те је његове родитеље, власница вртића позвала на састанак.

„На том састанку сам први пут видела власницу вртића, која се појавила са њиховим дефектологом, који је, као стручна особа, рекла да је моје дете посматрала 15 минута. Отворила је причу фразом ‘пошто је Ваше дете превремено рођено’, што је доказ да нема ни адекватне информације“, прича Јелена о састанку који је, према њеним речима, трајао сатима.

Јелени су тада рекли да, уколико жели да Наум остане у вртићу, родитељи морају да плате пакет „за његов случај“, који је заправо пакет за проблематичну децу, одвојено од пакета за децу са кашњењем у развоју, а који се односи на агресивну и хиперактивну децу.

Ипак, када се Наум уписивао у вртић, нико није помињао никакав додатни пакет, који кошта 699 евра, али је две године касније, он постао део ултиматума – или ће родитељи да плате, или да испишу дете из вртића, што су они и учинили.

Дошло је време за упис у други вртић, „Универзум“. На самом разговору пред упис, Јелена је управи вртића објаснила читаву проблематику и начин на који треба да се ради са дететом, а они су истакли да то није никакав проблем, да у групи има три васпитача, али иако нема места у групи деце његових година, има у групи са децом свега неколико месеци млађом, те ће га уписати ту.

Већ после неколико недеља, васпитачи су Јелени Рекли да Наум окреће столове, а деца две године млађа од њега су уплашена.

Јелена је тада схватила да је њено дете заиста у групи са две године млађом децом, у коју га сама никада не би уписала, јер је свесна да ће му ту бити досадно, те ће из досаде кренути да прави „зврчке и хаос“.

Како Јелена прича за наш портал, ово су једног јутра њеном супругу саопштиле васпитачице, а свега пар сати касније позвали су и Јелену, рекавши јој да њено дете не прастаје да плаче, што за њега није карактеристично.

Јелена је у вртићу затекла потпуно срећно и насмејано дете, а том приликом јој је васпитачица „уручила“ све Наумове ствари: од пресвлака до папуча. На Јеленино констатацију да ће, због тога што их дословно избацују из вртића, морати да тражи правну помоћ, васпитачица је позвала заменицу директорку вртића, која је рекла да је Јелена све „погрешно схватила“.

Иако је била сигурна да у групи њеног детета раде три васпитачице, испоставило се да су ту само две. Када је заменица схватила да је Јелени на самом почетку било речено другачије, предомислила се и рекла да ипак постоје три васпитачице, а на крају је дошла до закључка да је трећа на одмору.

„У том тренутку сам мислила да се неко шали са мном. Чекала сам да однекуд излети скривена камера. Нисам им тражила да ми тумаче Толстоја, него да ми кажу колико тачно васпитача ради са групом у којој је моје дете“, каже Јелена.

Након овог догађаја, Наума су родитељи исписали из тог вртића и пребацили га у трећи, а у међувремену је малишан кренуо да иде на приватне третмане код дефектолошкиње, која је уочила брз напредак код Наума, али је препоручила да иде у приватни вртић, јер су групе мање у односу на оне у државним.

Родитељи су пронашли вртић са групама од по осморо деце, дали управи вртића извештај дефектолога, упутили их у проблематику и мере које васпитачи треба да предузму при укључивању детета у колектив.

Врло брзо након потписивања уговора, васпитачи су закључили да ипак не могу да примењују мере препоручене од стране дефектолога, јер је „превише и није по закону“, те предложили да се у рад укључи асистенткиња, а пре него што је она пронађена, Наум је у вртић одлазио сваког другог дана по два сата, како не би „оптерећивао васпитачице и реметио рад групе“.

„На сајту сваког приватног вртића стоји да они имају идивидуалан приступ сваком детету. Па где вам је тај индивидуални приступ?“, запитала се Јелена.

Асисткенткиња, коју је препоручила власница вртића, кренула је да ради са Наумом средином јануара, а брзином светлости га је „довела у ред“. Према Јелениним речима, асистенткиња је била шокирана брзином његовог напретка, учења и прихватања да седи, чека и вежба стрпљење, јер је очекивала да ће то тога доћи тек након три месеца.

„Она је написала извештај о Наумовом напетку, а уједно је написала и њена запажања о особљу у вртићу, јер је тамо затекла неадекватну средину и васпитаче који се уопште нису потрудили даукључе Наума у активности“, прича Јелена, додајући да, уколико било које дете сруши играчку, то није страшно, али је огроман проблем уколико то уради њен син.

Ипак, деца у вртићу Наума обожавају – сви желе да седе поред њега, да се играју и проводе време са њим, а спустили су гард онда када је дошла асистенткиња.

Иако је Наум напредовао И више од очекиваног, власница вртића је прошлог понедељка назвала Јелену И најавила раскид уговора, јер су се „родитељи удружили“ и заједно донели одлуку да се Наум искљули из установе. Шокирана мама тражила је сазивање родитељског састанка, а пошто је власница то одбила, захтевала је да зна шта је рекла родитељима друге деце. Тада власница, потпуно ноншалантно, говори да је родитељима рекла „све оно што је Јелена рекла њој“, иако нема право да здравствено стање било ког детета дели по вртићу.

Ипак, у сусрету са мамом чије дете похађа исту групу, Јелена је сазнала да она није имала никакву идеју о томе.

Када је Јелена рекла власници вртића да ће правду потражити на суду, добила је одговор да ће она њу пријавити социјалној служби, јер је дете са високом диоптријом „одвела код офталмолога“ тек у четвртој години живота, иако је то потпуна неистина.

Ова храбра мама и њен супруг писали су просветој инспекцији, Секретаријату за образовање и дечју заштиту и повереници за заштиту равноправности. Наложено је да просветна инспекција по хитном поступку данас обиђе овај вртић.

Нова.рс контактирала је вртиће у којима Наум није добродошао, али до објављивања овог текста није стигао одговор.

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 + 3 =