Почетна » Министаство пробило још један рок за организацију државне матуре.

Министаство пробило још један рок за организацију државне матуре.

од Драгана Маторчевић
0 коментар

Из удружења средњошколаца “ И ми се питамо“ траже од Министарства да се огласи по питању државне матуре и детаља за њено одржавање, с обзиром да је последњи рок о овим информацијама био 31. август 2022. године.

Наиме, последњи рок који је Министарство себи зацртало за објављивање детаља матуре (који факултет ће тражити који испит, како ће се бодовати, полагати) је 31.8.2022. године, али тада нисмо ништа сазнали. Потом је након наше и критике Универзитета, министар Бранко Ружић рекао да ће се детаљи знати почетком 2023.године. Данас је 20. фебруар, а ми и даље не знамо кључне ствари везане за матуру коју треба убрзо да полажемо, наводе из овог удружења.

Удружење смо оформили након састанка који смо имали као представници своје средње школе са представнцима Министарства просвете. На том састанку смо као представници ученика изнели више примедби на пројекат државне матуре. Представнице из Министарства на том састанку нису имале одговор ни на једну примедбу, већ су само одговориле:,,Ви се овде ништа не питате“. Због оваквог приступа ученицима, оформили смо удружење.

Крајем прошле године, отворили смо петицију против овакве организације државне матуре са свим манама које има. Петицију је потписало преко 7 300 средњошколаца који се слажу са нашим примедбама.

Основне примедбе из овог удружења наводе следеће:

1. Спајање испита за упис на одређени факултет и завршетак средње школе, подразумева недовољно темељну проверу знања. Односно, за упис на факултет се не проверавају довољно висока знања, тако да су факултети најавили увођење додатних пријемних испита (јер нису задовољни државном матуром). Тако да је државна матура обесмишљена и пре увођења јер је њена основна замисао била да се све сведе на један испит.

2. Министарство нема решење за преписивање. Државна матура се ради у матичним средњим школама, док су се пријемни испити до сада радили на факултетима који нипошто нису дозвољавали преписивање. На примеру мале матуре видимо да је рад испита у матичним школама проблематичан јер је дежурним професорима све једно да ли ће неко преписати, чега је Министарство свесно.

3. Пројекат није детаљно разрађен.  Представнице нису знале шта ће бити са тестом опште информисаности, који није предвиђен државном матуром. Не знају који ће испит полагати неко ко накнадно уписује факулете или уписује поново неки други факултет.

У вези са наводима удружења средњошколаца  “ И ми се питамо“ портал Нова.рс, контактирала је Министарство просвете које су изјавило:

„Током пројекта државне матуре у претходне четири године организовани су бројни разговори са представницима свих циљних група, укључујући и ученике. Наравно, посебно је разговарано и са ученицима из генерације која ће прва полагати државну матуру. Прошле године у школском календару је објављен датум пробне матуре за ову школску годину. Објављивањем школског календара за следећу годину ће се прописати термини полагања матурских испита.

Април је резервисан за интензиван рад са средњим школама на основу Стручног упутства за реализацију пробне матуре.

Објављени су тестови који су се до сада користили на пилот тестирањима. Завод за вредновање израђује задатке који ће бити доступни за припрему општеобразовних предмета. Завод за унапређивање на свом сајту има објављене приручнике за стручну матуру.

Пробну матуру полажу ученици који ће бити прва генерација матураната. Резултати пробне матуре ће бити доступни ученицима и на основу њих ће моћи да се адекватније припремају за матуру.

Све информације у вези са полагањем пријемног на факултетима биће доступне када се заврши дијалог са факултетима“, наводе из Министарства .

Узели смо нашу будућност у своје руке након што нас је Министарство увредило и разочарало. Питање Државне матуре је једно од кључних питања нашег школства, а ако бисмо га препустили оваквом Министарству на губитку би били образовање и будућност ове земље.

Удружење средњошколаца „И ми се питамо“

Драгана Маторчевић/ Нова.рс

 

Foto: Shutterstock

Можда ти се свиди

Оставите коментар