Почетна » НАЗДРАВЉЕ! Ванредне контроле против лажних болесника, строже инспекције лекара и комисија које чешће шаљу на боловање

НАЗДРАВЉЕ! Ванредне контроле против лажних болесника, строже инспекције лекара и комисија које чешће шаљу на боловање

од admin
0 коментар

Ванредне лекарске контроле сумњивих болесника и провере рада лекара и комисија које одобравају чешћа боловања су ударне мере којима ће у Србији покушати да се реши проблем злоупотребе боловања, сазнаје „Блиц“.

„Блицу“ је у Влади Србије речено да ће Министарство рада и Министарство здравља едуковати послодавце како да правилно примењују закон у овој области. Истовремено, ова министарства ће, свако у свом домену, предузети мере које ће, како истичу у Влади, штитити интерес радника који раде вредно и професионално, чувати радна места и водити рачуна о послодавцима.

ВАНРЕДНЕ ЛЕКАРСКЕ КОНТРОЛЕ: Ако послодавац посумња у оправданост боловања, он може запосленог да пошаље на ванредну лекарску контролу о трошку послодавца. Уколико се тада установи да је боловање злоупотребљено, запослени може добити отказ уговора о раду.

ПРОВЕРА РАДА ЛЕКАРА И КОМИСИЈА: Министарство здравља ће интензивније контролисати лекаре који дају чешћа боловања, као и комисије које та боловања одобравају. Уколико се испостави да је дошло до злоупотребе, Инспекторат рада затим проверава да ли постоји континуирана злоупотреба. Уколико је то случај, предузимају се мере у складу са законом.

Брнабић: Годинама имамо проблем са злоупотребом боловања

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је јуче да ће Влада у договору са синдикатима и Социјално-економским саветом решити проблем злоупотребе боловања, нарочито током сезона пољопривредних радова. Навела је да је реч о проблему који у Србији годинама постоји и да подаци показују да у неким фабрикама током сезонских радова остане само 30 одсто радника.

Ana Brnabić

Министри здравља и рада, Златибор Лончар и Зоран Ђорђевић, сагласили су се са ставом премијерке истичући да у оквиру својих ресора активно раде на решвању проблема злоупотребе боловања. Лончар је изјавио да не види проблем у томе што се боловања проверавају и да није било жалби грађана да је неко био болестан, а да му није отворено боловање, односно да то своје право није могао да оствари.

Министар Ђорђевић је упозорио да се на злоупотребу боловања не жале само страни инвеститори, већ и домаће фирме.

– Искористићемо све законске могућности да злоупотребу боловања сузбијемо – рекао је Ђорђевић, али и подсетио да није интерес послодаваца да им болесни људи раде.

Случај Железаре Смедерево

Један од случајева који је недавно помињан у вези са злоупотребом боловања је Железара Смедерево. Према речима министра Лончара, у Железари постоји појава да када крену сезонски радови „напрасно велики број радника“ отвара боловање и постоји индиција да то боловање није адекватно, да нису испуњени услови за боловање, већ да они иду да неке сезонске радове

– И они људи који су уложили огроман новац (власници Железаре), који њима дају плату, а у том моменту немају раднике. Оно што желимо само, то је да проверимо те налоге. Најпростије речено, само ће се урадити контрола, неће ниједан радник ни најмање бити оштећен, ко год има разлога да буде на боловању, апсолутно ће бити ту, али онај ко нема разлога за боловање, мораће да се врати на посао – поручио је министар Лончар.

Шабић покренуо поступак надзора

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, покренуо је поступак надзора у Министарству за рад и у Министарству здравља поводом информације да је са инвеститором из Кине договаран механизам контроле боловања у Железари у Смедереву.

„Повереник стоји на становишту да је уређивање правила о боловању законска материја. Та правила су са различитих аспеката уређена са више наших закона (Закон о заштити података о личности, Закон о правима пацијената, Закон о раду, Закон о здравственом осигурању…). Правилима која су утврђена наведеним законима успоставља се јединствен систем који не сме и не може бити мењан, нити се може заснивати на било каквим споразумима са страним инвеститорима, поготово не са појединим од њих“, навео је повереник Шабић.

И.М.Ј.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар