Почетна » Од отровног ваздуха до Рио Тинта: 10 еко бомби за 10 година

Од отровног ваздуха до Рио Тинта: 10 еко бомби за 10 година

од Други Пишу
0 коментар

Данас се обележава Светски дан животне средине, а Странка слободе и правде подећа на 10 највећих еколошких проблема са којима су се грађани Србије сусрели у последњих 10 година.

На њих упозорава председник Одбора за екологију и животну средину Странке слободе и правде Игор Радошевић, који каже да је прошла деценија власти Српске напредне странке, а еколошки проблеми се не решавају већ се само гомилају.

Он наводи 10 кључних проблема.

1. Загађење ваздуха – из електрана, кућних ложишта, и саобраћаја, где зими добијамо упозорења да не отварамо прозоре, не изводимо децу напоље због чега нам умире годишње око 10.000 људи.

2. Отпадне воде – све завршавају у нашим рекама, које су пуне фекалија, јер власт за 10 година није изградила центар за прераду отпадних вода.

3. Пијаћа вода – где нпр. град Зрењанин и после 18. година нема пијаћу воду. У Војводини је мање од 30% јавних водовода исправно.

4. Депоније – којих има је све више, док се од највеће депоније у Винчи прави спалионица која ће за око 1,2 милијарде евра годишње тровати грађане Београда са 90.000 тона пепела.

5. Уништавање водоизворишта Макишко поље ради изградње нових зграда и метроа којем ту није место.

6. Савски насип – где се толерише дивља градња угрожавајући 100.000 грађана Новог Београда који живе уз реку.

7. Јарослав Черни – приватизовање водопривредног института од стратешког значаја, који има базу података о свим водним токовима у Србији.

8. Дозвољавање кинеским копанијама Зијин (Бор), Линглонг (Зрењанин), Хестил (Смедерево) који загађују ваздух због чега нам грађани у великом броју обољевају од

карцинома и умиру.

9. Рио Тинто – који се само привремено примирио али није одустао од отварања рудника литијума, због чега ће бити уништен већи део западне Србије.

10. Сеча шума – која у Београду износи испод 10%, док у Војводини износи 6% (Љубљана има 46% под шумама).

Агенције/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар