Почетна » Парадајз 300 дин по килограму

Парадајз 300 дин по килограму

од Други Пишу
0 коментар

Тезге престоничких пијаца су пуне без обзира на зимско време. Понуда је одлична, а цене се разликују, али у коначном збиру углавном пун цегер кошта – много.

На пијаци Зелени венац кисели купус је, на пример, знатно јефтинији него на Земунској пијаци, кошта око 130 динара, а преко Саве је 250 динара. Београђани највише купују кромпир, шаргарепу, лук, а од воћа – цитрусе.

Уопштено, на Земунској пијаци јуче је био бољи избор, мада се овде кромпир продавао по цени од 150 динара, док се на Зеленом венцу може наћи и за 100 динара. Гајбице са парадајзом красе тезге и овог фебруара и то по цени од 300 динара за килограм на обе пијаце. Најскупље од поврћа су свеже црвене паприке. На „Зелењаку“ коштају колико и парадајз, 300 динара, а у Земуну иду до 400 за килограм.

На тезгама има више ротквица, зелене салате, младог лука. Како кажу продавци, топло време и стакленици учинили су своје. Не морамо чекати април да бисмо купили свежу зелену салату, а цена овог поврћа креће се и до 60 динара по главици на обе београдске пијаце. Килограм патлиџана на „Зелењаку“ кошта 350 динара, док је у Земуну 300 динара.

– Имамо свега: спанаћа, краставаца, патлиџана, тиквица – каже накупац у Земуну.

– Цене јесу порасле, али шта ћемо, морамо и ми да их подигнемо, ипак од овога живимо. Све је свеже и домаће.

Порасла је продаја и мандарина (200 – 220) банана, кивија(300) и ђумбира. Понуда је велика, а цене шарене. На Земунској пијаци као и на пијаци на Зеленом венцу се за 200 динара може пазарити килограм банана. Поморанџе су јефтиније – до 150 динара.

Када се заврши куповина воћа и поврћа, Београђани у кесе додају и млечне производе.

Трговци на овим пијацама истичу да се највише купује млади кајмак и ситан сир. За 1.500 динара млекари ће одвојити килограм младог кајмака, док се цена пуномасног сира не разликује на пијацама – килограм 600 динара.

ПРОДАВЦИ ДОЛАЗЕ И ИЗ НОВОГ САДА

Земунску  пијацу посећују и Београђани са осталих општина. За свеж купус, кромпир и лук долазе чак и житељи Раковице. Јуче смо се срели са Новосађанима који овде сваког петка долазе по сир и кајмак.

– Већ годинама долазимо на ову тезгу по млад кајмак и сир, једном месечно се другарица и ја организујемо да дођемо у Земун и купимо шта нам је потребно и није нам тешко – кажу Новосађанке.

Т. НИКОЛИЋ   Новости

 

naslovna Фото: Н. Живановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар