Почетна » Предбрачни уговори у Србији реткост, а ако се и склапају ЕВО КО ИХ ТРАЖИ

Предбрачни уговори у Србији реткост, а ако се и склапају ЕВО КО ИХ ТРАЖИ

од admin
0 коментар

Када се у Србији девојка уда за богатог мушкарца, поготово ако су обоје, или бар једно позната личност, јавност се аутоматски запита да ли сада новопечена млада добија све његове паре, колико ће добити у случају развода и да ли се богати младожења заштитио предбрачним уговором.

Података о томе колико је у Србији склопљено брачних уговора, нема јер је у свим овим предметима, због заштите приватности искључена јавност.

Десетак београдских адвоката које је „Блиц“ контактирао никада нису саставили брачни уговор, нити су чули да је било који њихов колега имао такав случај у пракси.

Ситуација је, међутим другачија у централној Србији, где има доста гастарбајтера који су у иностранству зарадили велики новац, који покушавају да заштите.

Адвокат из Чачка Јасмина Милутиновић каже за „Блиц“ да је од 2005. године, када је је усвојен Породични закон који предвиђа склапање брачног уговора, имала два таква случаја.

– У оба случаја су на склапању брачног уговора инсистирали младожењини родитељи. Људи су стекли велико богатство у иностранству и брачним уговором су заштитили имовину, коју су дали сину у наслеђе. По закону, имовина стечена пре брака није заједничка, али оно што се створи у браку дели се на пола. У оба случаја брачног уговора регулисана је подела брачне имовине, и то тако да 90 одсто зараде иде у корист мужа, а 10 у корист супруге. Из прича колега, знам и да је било случајева где су младини родитељи инсистирали на брачном уговору, али зато што су они били економски јача страна – наводи Јасмина Милутиновић.

Она каже и да потписивање два уговора за 12 година показују да омладина у Србији ипак нема навику склапања брачног уговора.

– Млади се углавном венчавају из љубави и у том тренутку их не занима материјално стање. Друга ситуација је то што и већина младих супружника економски није у завидној ситуацији, па им брачни уговор и не значи ништа – додаје адвокатица.

Diskrecija: Odredbe ugovora mogu da znaju samo mladenci, advokati i sudija koji ga overava

Дискреција: Одредбе уговора могу да знају само младенци, адвокати и судија који га оверава

Адвокат Владимир Гајић, председник Адвокатске коморе Београда, каже за „Блиц“ да су одредбе брачног уговора приватна ствар супружника, који нико осим њихових адвоката и судије који оверава уговор не може и не сме да зна.

– У породичном закону је регулисано потписивање брачног уговора, тога раније није било, а и сада се у пракси адвокати ретко сусрећу са таквим ситуацијама. Ја никада нисам имао случај сачињавања брачног уговора, нити знам да је ико од мојих колега то радио. Пракса потписивања брачних уговора је углавном заступљена у протестантским земљама, тога је мање у католичким, док је у православим земљама то реткост – каже Гајић.

Он каже и да предмет брачних уговора може бити подела имовине стечене у браку.

– Имовина стечена пре брака је посебна имовина оба супружника, али и то може да се мења брачним уговором. Без брачног уговора, сва имовина стечена у браку је заједничка, чак и у случајевима где један супружник не ради. Али, ако један супружник поседује фирму пре брака, он може брачним уговором да заштити будуће приходе своје фирме тако да, брачним уговором одреди који проценат припада његовом брачном другу – каже Гајић.

Адвокат Гајић не искључује ни могућност да се брачни уговори у Србији потписују ради „прања новца“.

– Ти уговори би могли да послуже да се сумњиво стечен новац и имовина пребаце на брачног партнера и тако се практично легализује – каже Гајић.

Сузана Манчић потписала предбрачни уговор

У Србији је потписивање предбрачног уговора јавно обелоданила само позната водитељка Сузана Манчић.

Suzana Mančić

Сузана Манчић

Она је недавно изјавила да планира венчање са својим дугогодишњим партнером, грчким банкаром Симоном Оцомокосом, кога зове Симица.

Манчићева у тој изјави није прецизирала све детаље предбрачног уговора, али је навела да све имовине њеног будућег супруга „остаје Симициној деци“.

Тамара Марковиц Субота    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар