Почетна » „Природа није власништво кинеског Зиђина, не сме да се отме, ако су ваздух већ загадили“: Активисти у кампу на „Старици“ изнад Мајданпека

„Природа није власништво кинеског Зиђина, не сме да се отме, ако су ваздух већ загадили“: Активисти у кампу на „Старици“ изнад Мајданпека

од Други Пишу
0 коментар

Активисти покрета „Не дам“ у намери да заштите осми гребен планине „Старица“ која се подиже изнад Мајданпека од минирања и даљег рушења које спроводи компанија Зиђин, подигли су јуче камп и биће у њему, како сами кажу, све док буде требало.

Осим протеста и активности на друштвеним мрежама, Мајданпечани окупљени у покрету „Не дам Старицу“ без обзира на политичку, националну и сваку другу припадност, применили су и најављене радикалније мере.

Од среде, на парцели 624/1 на „Старици“, која је власништво Републике Србије и право коришћења имају “Србијашуме”, активисти су подигли камп, како објашњава један од активиста Младен Владић, тик до места где Зиђин покушава да поново избуши рупе за минирање.

Према његовим речима, у питању је једна је од највећих парцела, коју зову Старица и обухвата цео планински венац.

Старица, Фото: Европски Мајданпек

– На основу података из катастра парцела је власништво Републике Србије и право коришћења имају „Србијашуме“, а ни у каквим забележбама не постоји Зиђин, дакле ту су бесправно – наглашава Владић.

На Старици, у кампу је Владимир Божић, одборник групе грађана „Не дам!“ у локалној Скупштини.

-Ноћ је прошла редовно, мирно. Нико нас није дирао. Сва тешка механизација која је овде била је повучена. Нас „седморица младих“ бићемо овде док се питање „Старице“ не реши, дакле колико год то буде било потребно – казао је Божић за Данас.

Храна и вода, како каже, је обезбеђена и код год жели да им се придружи у одбрани „Старице“ је добродошао „јер ово није више само наша борба, већ борба читаве Србије“.

-Ако неко мисли да смо се шалили, вара се. Природа није власништво кинеске компаније Зиђин, не сме да се отме, ако су ваздух већ загадили близином рудника. Нашу активисти су на „Старици“ и за нас је она највиши врх на свету. Ако оде, пао је штит, а његовим падом остало је рањиво тело умореног Мајданпека – наводи он и додаје да они који треба да се огласе и да их сачувају ћуте.

Истовремено, у име покрета „Не дамо Старицу“ активиста Младен Владић каже за данас да државни медији ћуте.

-Знамо да је ова компанија једна од моћнијих у свету, али и човек је моћан кад брани свој опсатанак. Да видимо шта има да кажу они који се договарају о нашин ресурсима пошто се све свело на суви интерес у коме нема места за људе који су одлучни да се изборе за заједнички. Или тако или ће све ово, као у Бору, бити површина месеца. Ако буде тако, која је то планета где ми можемо да живимо пуним плућима – истиче он.

Подршка за камповање на „Старици“ стиже од многих, међу њима је и Драган Манојловић, одборник Српског покрета Двери из Мајданпека.

-Иако то причају, Кинези нису купили „Старицу“, она је наша и ми ћемо је бранити – рекао је за Данас Манојловић.

Каже и да нико није против Кинеза и рудника који треба да ради, као и наши људи у њему.

Истиче, међутим, да су услови за живот у Мајданпеку лоши јер се не поштују еколошке норме која важе свуда у Европи.

– Зато кинеске компаније и не могу да раде у Европској унији јер се баве прљавом технологијом – каже Манојловић који своје суграђане позива да савладају страх од губитка посла и подигну глас против „еколошке трагедије, где касапе наше шуме, загађују ваздух и трују воду тешким металима и редовним хаваријама“.

– А због чега? Па због вас који и даље ћутите мислећи да ћемо све ваше проблеме решити ми, мала група људи која се усудила да се бори за све нас, против Зиђина. Изађите, доста је више разних страхова, у питању су животи свих нас и наше деце – закључио је Драган Манојловић.

Са „Старице“ је у среду вече, путем друштвених мрежа, један од активиста из кампа, Ненад Ковачевић, својим суграђанима поручио да мирно спавају јер су они „на бедему нашег града“.

Подсетимо, јуче је у Мајданпеку Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка, како је пренео Н1, подржао протесте у против минирања „Старице“, који су се досад одржали осам пута, и пред окупљенима поручио ресорној министарки, председнику, премијерки да када следећи пут буду бирали стратешког партнера „добро размисле, јер је народ, баш онако стратешки попи*део на све њих“.

„Чија је ово земља? Чија је „Старица“, да није можда кинеска“, упитао је Јовановић.

Поручио је ономе „коме је пало на памет да минира људима последњу здраву планину код Мајданпека, поред које су одрасли, да моментално прекину са злочином“.

-Да поручим Зорани Михајловић, која је најодговорнија овде, она је на том месту ресорне министарке за рударство и енергетику, Игору Брауновићу в.д. директора Србијашума и њиховом шефу Александру Вучићу и Ани Брнабић – да следећи пут, пре него што одаберу свог стратешког партнера који ће доћи да људима отима воду, земљу и да трује ваздух – да добро размисле, јер је народ, баш онако стратешки попи*део на све њих и неће да трпи да му неко минира шуме и гура реке у цеви… С тим мора моментално да се прекине или овде ће бити блокада већ следеће недеље – рекао је Ћута.

Активисти окупљени у протесту под називом „Не дамо Старицу“ организују одбрану од минирања и уништавања осмог гребена планинског венца „Старица“ код Мајданпека, а јуче су направили камп на „Старици“.

Како су они навели за Н1, њихови активисти су успели да се попну на врх „Старице“ и на катастарској парцели 624/1 „Старица“, направили свој камп тик до места где Кинези покушавају поново да избуше рупе за минирање.

Додали су да је та парцела једна је од највећих, а да је они зову „Старица“, као и да обухвата цео планински венац.

Како су поручили, парцела је власништво Републике Србије и право коришћења имају „Србијашуме“, а ни у каквим забележбама не постоји Зиђин, „дакле ту су бесправно“.

Они су додали јуче, да су Зиђину слали мејлове, али да их „тотално игноришу“.

Како је потом најављено, у суботу ће се овим активистима пркучити бајкери и друге еколошке организације.

Михајловић: Минирање је део санације стене

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је минирање изнад насеља у Мајданпеку део санације стене коју је наложила инспекција, јер је била угрожена безбедност грађана, с обзиром на то да је постојала могућност одрона, саопштило је Министарство.

„Угрожена је безбедност јер постоји претња од одрона због пукотина које су се појавиле, а што је резултат радова из ранијег периода. Инспекција је наложила компанији Зиђин да предузме мере санације, која се врши између осталог и минирањем, да не би дошло до обрушавања планине“, рекла је Михајловић за ТВ Прва.

Ј. Бујдић Кречковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар