Почетна » “ВИДОВДАНКА” ОД ЛИМЕНКИ: У недељу на Тргу републике заказано изливање чувене Винчанске фигурине

„ВИДОВДАНКА“ ОД ЛИМЕНКИ: У недељу на Тргу републике заказано изливање чувене Винчанске фигурине

од Други Пишу
0 коментар

КАКО од рециклираних алуминијумских лименки може да се направи чувена винчанска фигурина „Видовданка“ имаће прилику да сазнају Београђани и гости престонице у недељу, 19. јуна, од 19.00 часова на Тргу републике.

Посетиоци ће у оквиру догађаја моћи уживо да виде како се од неколико топљених лименки изливају чувене фигурине. Такође, моћи ће и да сазнају нешто више о винчанској култури од археолога Мирослава Кочића, као и о рециклажи.

– Изузетна нам је част да сарађујемо са налазиштем Винча Бело брдо, на којем су пронађени први трагови прераде метала на свету. Метали су се кроз целу историју претапали и претварали у нове предмете. Данас алуминијумске лименке исто тако могу да се рециклирају. У Европи се рециклира 76 одсто лименки, али ми желимо да то буде 100 одсто – поручила је Јелена Петљански Киш испред програма „Свака лименка се рачуна“.

Догађај је део поменутог програма уз подршку стартапа који се бави рециклажом, и националне платформе „Србија ствара“, која је покренула пројекат ревитализације археолошког налазишта Винча Бело брдо.

– Налазиште Винча Бело брдо је једно од најзначајнијих примера европске, али и светске културне баштине и деценијама је било занемаривано.

Рециклиране фигуре „Видовданке“ после догађаја биће и у сталној понуди сувенирнице Народног музеја у Београду.

Капитално
НА иницијативу кабинета председнице Владе и националне платформе „Србија ствара“ ревитализација овог локалитета проглашена је за капитални пројекат Владе Србије – истакла је Бојана Вишекруна, саветница председнице Владе за креативне индустрије и науку.

А. В. В.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар