Почетна » Пронађена још једна „РЕВОЛУЦИОНАРНА“ ФОТЕЉА из Скупштине Србије нестала 5. октобра

Пронађена још једна „РЕВОЛУЦИОНАРНА“ ФОТЕЉА из Скупштине Србије нестала 5. октобра

од admin
0 коментар

У згради Месне заједнице Прогореоци у Аранђеловцу пронађена је фотеља, још један део мобилијара из Дома Народне скупштине Србије који је нестао из парламента током демонстрација за време петооктобарских промена 2000. године.

У оквиру акције позива грађанима Србије да помогну у враћању уметничких дела и предмета који су нестали из парламента 5. октобра 2000. године, пронађен је и враћен Скупштини још један комад мобилијара, саопштено је из Скупштине Србије.

Скупштина Србије је захвалила председнику Месне заједнице Милији Васићу и посланику Посланичке групе СНС Милосаву Милојевићу из Аранђеловца који су помогли да се пронађе и врати још један део имовине Народне скупштине.

Скупштина Србије позвала је грађане који имају сазнања где се налазе отуђена уметничка дела и други предмети културне баштине, да се јаве и пруже информације како би се у „потпуности повратило културно благо Србије“.

Председница Скупштине Маја Гојковић раније је рекла да су током паљења Народне скупштине 2000. године из тог здања украдена многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација, а који су предмети културног наслеђа Србије.

Лубарда, Коњевић, Милић од Мачве…

Реч је о 55 уметничких слика Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милића од Мачве и многе друге, потом четири значајна скулпторска дела, као и материјално наслеђе које је 5. октобра украдено из овог здања.

Међу њима је познати салон кнеза Павла, намештај од слоноваче који је стајао у дипломатском салону, као и скупоцене лампе, столови, и намештај с почетка 20. века.

У јуну су Скупштини враћене две фотеље украдене 5. октобра 2000. године.

Срна/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар