Почетна » „Просућемо млеко по београдским улицама“: Мачвански сточари најавили протесте уколико падне цена те намирнице

„Просућемо млеко по београдским улицама“: Мачвански сточари најавили протесте уколико падне цена те намирнице

од Други Пишу
0 коментар

Сточари Мачванског округа најавили су поново протесте јер, како тврде, неке млекаре су већ најавиле смањење откупне цене млека за пет до шест динара, па чак и одлагање исплате приликом откупа.

Ова вест произвођачима млека стигла је пред састанак у ресорном Министарству на који су они чекали дуже од два месеца, будући да су га, због бројних проблема, тражили још крајем прошле године.

– Захтев за сатанак поднели смо 8. новембра 2022. године, због предлога за опстанак и опоравак млечног говедарства. У дану када смо добили позив за састанак, потресла нас је инфомација да су две млекаре у Србији, најавиле својим произвођачима обарање цене млека за пет, односно шест динара по литри, каже за Данас председник Удружења произвођача млека Мачванског округа Горан Васић.

Колики је то ударац за сточаре, као пример наводи своје домаћинство у селу Маови код Шапца, где се свакога дана произведе више од 2.000 литара млека.

“За мене је то огроман губитак, на месечном нивоу, то је око 300.000 динара. Имам двоје деце који су инжењери сточарства, живимо сви на селу, имам и унучад, то је веома стресно, не само за мене и моју породицу, већ и за све друге произвођаче млека, објашнајва наш саговорник.

За сада су, каже, две млекаре највиле да ће смањити цене у откупу, али страхују да би то могао бити случај и са осталим прерађивачима.

– Имамо податак да је Млекара “Лазар” обавестила произвођаче о снижењу откупне цене за пет динара, а Млекара Сомбор за шест динара, каже Васић.

Додаје да оправдања за пад цене нема, с обзиром на то да енергенти и репроматеријали нису појефтинили, већ да, напротив, долази до њиховог поскупљења.

– Примера ради, за семе кукуруза најављују драстичан скок цене у односу на прошлу годину. Не можете очекивати да се формира цена без обзира шта се дешава на тржишту енергената, сточне хране, струје и дуго, објашнајва Васић.

Да им је најављено снижење неприхватљиво, рекли су и министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танкосић, током састанка.

– Она нас је пажљиво саслушала и најавила хитан састанак са млекарама и преговоре у које ће бити уклучена и Привредна комора Србије. Обећала је и да ће бити уведене квоте на увоз млека, објашњава Васић.

Млекари наводе да су квоте неопходне, будући да велики проблем представља инострано млеко које се консатантно увози из Пољске, Немачке, Босне и Херцеговине и другних земаља ЕУ.

Кажу да разумеју да Србија нема довољно домаћег млека да би се покрило цело тржиште, али да количине из увоза држава мора да конторлише како не би утицале на домаћу производњу и млекаре.

– Нас мучи и то што смо имали сушну годину, због чега понестаје силаже која је најбитније храниво у производњи млека. Многи људи је више немају, неки ће је потрошити у овом месецу, неки у следећем. Нећемо имати силажу до нове, и то је проблем, јер онда мора да се купује, што поскупљује производњу, објашњава саговорник Данаса.

Истиче да је реч о проблемима који ће утицати да сточари продају краве, јер више не могу да издрже притисак и неизвесност.

Подсећамо, да су прошлу годину у шабачком крају обележили протести произовођача млека који су тада, да би указали на тежак положај, блокирали саобраћајнице, па чак и просипали млеко у главној шабачкој улици.

Још радикалније протесте најављују за нередни период, уколико, како кажу, преговори мнистарства и прерађивача млека не уроде плодом.

– Овога пута бићемо још бројнији, ићи ћемо у Београд и тамо просути млеко које производимо муком и тешким радом и нећемо одустати до краја, упозорава Васић.

К. В.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар