Почетна » Проверили смо у којим местима Србије може да се купи најјефтинија њива

Проверили смо у којим местима Србије може да се купи најјефтинија њива

од Други Пишу
0 коментар

Најскупље пољопривредно земљиште у Србији током последњег квартала прошле године продато је у Новом Бечеју по цени од 605.000 евра за 50,2 хектара, а најскупљи хектар пољопривредног земљишта продат је у Старим Бановцима за чак 180.000 евра. Иако су ове цифре заиста астрономске, они који размишљају о куповини земљишта не морају да брину, будући да су просечне цене ипак доста мање, а варирају у зависности у ком делу Србије се налазе. Тако је, природно, у Војводини земљиште најскупље. А где је најјефтиније?

Према најновијим подацима Републичког геодетског завода, најјефтиније пољопривредно земљиште могуће је купити у региону јужне и источне Србије. То значи да, уколико неко жели да купи земљу у околини Врања, Ниша, Зајечара или, рецимо, Смедерева које је такође део овог региона, хектар ће у просеку платити 4.350 евра.

Следи регион Шумадије и западне Србије, где хектар кошта у просеку 5.600 евра. Ова цена важи за градове попут Крагујевца, Јагодине, Чачка, Краљева, Ваљева итд.

На трећем месту по јефтиноћи нашао се Београдски регион са ценом од 7.300 евра по хектару.

У региону Војводине, који је додатно подељен на округе, цене пољопривредног земљишта су веће него у остатку Србије.

Најјефтинији је Севернобанатски округ, који обухвата подручје градова Кањиже, Сенте, Чоке, Аде, Новог Кнежевца и Кикинде и где хектар у просеку кошта 8.350 евра. Следи Средњобанатски округ, дакле околина Зрењанина и Новог Бечеја, са 8.650 евра по хектару, а у Јужнобанатском округу, који обухвата територије Панчева, Вршца, Ковина итд, просечна цена хектара пољопривредног земљишта износи 9.100 евра.

Следећи најјефтинији је Западнобачки округ, дакле територија Сомбора, Апатина, Куле и Оџака, где хектар у просеку кошта 10.900 евра. Уколико неко жели да купи земљиште у околини Суботице или Бачке Тополе, дакле у Севернобачком округу, за хектар ће у просеку платити 11.300 евра.

Други најскупљи округ у Србији је Сремски округ, који обухвата градове попут Сремске Митровице, Шида, Инђије, Руме и у коме хектар кошта 12.650 евра.

И на крају, најскупљи је Јужнобачки округ, коме припадају Нови Сад, Врбас, Србобран, Бечеј итд. и где просечна цена хектара достиже 14.400 евра.

Цене расту, али смо и даље јефтини

Према званичним подацима Републичког геодетског завода, у сваком од региона и округа забележен је раст цена у односу на исти период годину дана раније. Негде је тај раст једноцифрен, негде двоцифрен, али цене нигде нису стагнирале.

Објашњење за ово дао нам је агроекономски аналитичар Жарко Галетин.

Према његовим речима, објашњење за раст цена врло је једноставно, а крије се у томе што је земљиште ограничени ресурс.

“Са друге стране храна постаје све атрактивнија роба, а такође је, уз воду и енергенте, један од три стуба економске суверености земље. Дакле, пошто је земљиште ограничени ресурс – цене расту”, каже Галетин за Нова.рс.

Ипак, он сматра да је тренутни ниво цена реалан ниво и да би раст требало да се сада заустави.

“У једном тренутку су цене почеле да скачу, али мислим да је ово ниво на ком би требало да се зауставе, ово су неке реалне цене. И то што је у Војводини најскупље земљиште је сасвим нормална ствар, будући да је оно и најплодније у Србији”, наводи Галетин.

Међутим, земљиште у Србији је, и поред раста цена, значајно јефтиније у односу на оно у Европи.

“У односу на цене, рецимо, у Великој Британији или Холандији, где хектар кошта као комфоран двособан стан у Србији, код нас су цене изузетно ниске”, закључује Галетин.

Каква је тренутна понуда?

На сајтовима за оглашавање некретнина смо претражили понуду пољопривредних земљишта.

Према тренутно доступним подацима, у јужној Србији у понуди нема толико јефтиних земљишта. Међутим, треба имати у виду да се доста њих нуди са већ засађеним културама, па се тако у понуди могу наћи воћњаци, малињаци, али и имања са већ изграђеним викендицама.

У околини Ниша је, рецимо, могуће купити обрадиво земљиште од 43 ара (0,48 хектара) за 4.000 евра. Имање, према информацијама из огласа, чине воћњаци, пашњаци и шумско земљиште.

Са друге стране, у околини Сремских Карловаца, који припадају најскупљем, Јужнобачком округу, продаје се пољопривредно земљиште од 1,24 хектара за 22.000 евра, а ово је тренутно један од повољнијих огласа на које смо наишли.

Теодора Николић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар